USA's udenrigsminister kommer til Nuuk

USA’s udenrigsminister Mike Pompeo kommer til Nuuk på torsdag i næste uge. 

Det amerikanske udenrigsministerium oplyser på sin hjemmeside onsdag aften, at udenrigsminister Mike Pompeo kommer til Grønland på et ganske kort visit på torsdag i næste uge. KNR har fået oplysningen bekræftet.

Mike Pompeo skal mødes med formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen (S), den danske udenrigsminister Anders Samuelsen og naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger (S). 

Ifølge det amerikanske ministerium vil de tre ”diskutere prioriteringer i Arktis og muligheder for udvidet engagement i Grønland”.

Mike Pompeo vil også besøge Kangerlussuaq, hvor han skal mødes med medlemmer af New York Air National Guard.

Besøget i Nuuk sker på vej hjem fra et ministermøde i Arktisk Råd i Rovaniemi i Finland i næste uge.

Mødes også med Merkel og May

Pompeo vil på samme tur også besøge Berlin på tirsdag, hvor han skal mødes med blandt andet Angela Merkel. Onsdag går turen til London, hvor premierminister Theresa May står klar til at tage imod. Og torsdag går turen altså til Nuuk.  

Hvad der helt præcist skal diskuteres på mødet, vides ikke. 

Mike Pompeo er den fjerde amerikanske udenrigsminister, der besøger Grønland. Tidligere har Colin Powell, Hillary Clinton og John Kerry lagt vejen forbi.

Amerikanerne har ikke lagt skjul på, at de ønsker at styrke deres tilstedeværelse i Arktis, og at det skal ses som et klart signal til Kina og Rusland. 

Det sagde Mike Pompeo selv under et besøg i Island i februar. Her mødtes han med med statsminister Katrín Jakobsdóttir og udenrigsminister Guðlaugur Þór Þórðarsson, og parterne aftalte at styrke handelssamarbejdet.

Det skrev Sermtisiaq.

Og her lagde Mike Pompeo altså ikke skjul på, at den øgede interesse for Island hænger sammen med landets strategiske beliggenhed i Arktis.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt