Landslæge om himmelhøje smittetal: Omikron var her allerede før jul

I Nuuk er smittespredningen to til tre gange større end de steder i Danmark, hvor den er højst.
Testsvar viser nu, at coronasmitten var kommet til Grønland før jul. Det forklarer landslæge Henrik L Hansen Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Anders Dall
12. januar 2022 15:55

Den smitsomme omikronvariant nåede Grønland kort før jul og fik rig næring til at sprede sig i forbindelse med jule- og nytårsarrangementer. 

Derfor har januar budt på himmelhøje smittetal særligt i hovedstaden Nuuk og Ilulissat. Det forklarer landslæge Henrik L. Hansen.

Landslægen har onsdag fået svar på nogle af de test, der er blevet analyseret i Danmark. De viser, at der har været tilfælde af omikron i Grønland før jul. 

Coronarekord i Grønland

Der er det seneste døgn fundet 457 nye smittede. 
 

Det er 67 færre end i går, hvor der blev sat rekord med 524 nye smittede registreret på ét døgn.

Det totale antal smittede bliver ikke opgjort længere. 

Det skyldes, at teststrategien er ændret. Med alle de nye smittede kan testcentrene og sygehusene simpelthen ikke følge med længere, og derfor er PCR-test ikke mere for alle.

PCR er nu kun for ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. Og det er for personer, der er testet positive derhjemme på en kviktest. 

Det er også i højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza.

- Der er ingen tvivl om, at det er omikron, der efterfølgende har spredt sig voldsomt specielt i Nuuk og Ilulissat, siger Henrik L. Hansen.

Og de første tilfælde af omikron i Grønland lige før jul kunne næsten ikke komme på et dårligere tidspunkt i forhold til at holde smitten nede.

Uheldig timing

For med jul og nytår følger ekstra meget rejseaktivitet og sociale arrangementer. Og det har givet gode betingelser for den smitsomme omikronvariant til at sprede sig, forklarer Henrik L. Hansen.

Han siger sådan her om årsagen til de høje smittetal i januar: 

- Der er ikke nogen tvivl om, at den allervæsentligste årsag er, at omikronvarianten er kommet til Grønland, siger Henrik L. Hansen og tilføjer:

 - En anden væsentlig grund er, at det ikke er så længe siden, at der var jul og nytår. Det vil sige, at vi har en kombination af, at der kom en meget smitsom variant ind sammen med de julerejsende, som så fik rig lejlighed til at sprede sig i forbindelse med alle mulige sociale arrangementer hen over jul og nytår. Det har medført, at vi lige nu ser en meget voldsom smittespredning.

Fuld fart på smitten

Henrik L. Hansen forklarer, at udviklingen i Nuuk lige nu viser, at der er fuld fart på smitten. 

Faktisk er smittespredningen i Nuuk to-tre gange højere end den smittespredning, der er i de kommuner i Danmark, som har den højeste smittespredning.  

- Så det er gået meget stærkt. Det skal netop ses i lyset af at til forskel fra landene i Norden, har der været meget få begrænsninger samtidig med, at omikronvarianten kom ind. Den kombination har givet god mulighed for meget omfattende smittespredning, siger landslægen.

LÆS OGSÅ Testcentrene og sygehusene er nu så pressede, at Grønland stopper med at PCR-teste alle

I juledagene lempede myndighederne på kravet om at rejse fra Nuuk. Fra den 25. december til den 3. januar skulle man nemlig ikke vise en negativ test for at kunne rejse.

Det er også noget, der har haft betydning for smittetallet, vurderer Henrik L. Hansen.

- Vi ved, at der er smitte på flyene og med flyene. Der er ingen tvivl om, at i den periode hvor der ikke var nogen testning af de ikke-vaccinerede, der er der også sket spredning til nogle andre steder i Grønland, siger han og uddyber:

- Men det ville komme på et eller andet tidspunkt alligevel. Vi kan ikke forhindre, at det spreder sig fra by til by, siger han.

Henrik L. Hansen nævner, at den smitte også har været ombord på flyene til Danmark. De danske myndigheder har nemlig fundet et større antal smittede, som kommer fra Grønland.

Fortrøstningsfuld

Men selv med en nedlukning af Nuuk, som vi oplevede i marts 2020, så ville det ikke kunne have standset omikronvariantens indtog i Grønland, mener Henrik L. Hansen. Den kommer ind alle steder.  

- Vi kan se, at i Kina prøver man jo at lukke hele millionbyer ned for at stoppe smittespredningen. Det kan man ikke. Når man har at gøre med så smitsom en virus, så vil den sprede sig, siger han.

Landslægen er dog fortrøstningsfuld.

For selv om omikron er særdeles smitsom, så beskytter covid-19 vaccinerne mod, at man bliver alvorligt syg.

- Vi ved nu, at omikron medfører langt færre tilfælde af alvorlig sygdom. Vi ved også, at vaccinerne beskytter rigtig godt imod alvorlig sygdom, siger Henrik L. Hansen.

 - Vaccinerne beskytter dårligt imod, at man bliver smittet, og at man kan blive kortvarigt syg, men den beskytter mod, at man ender med en alvorlig covid-19 sygdom. Så samlet set, er der jo lyspunkter i det her for, at vi kommer igennem det på en god måde, siger han.