Testcentrene og sygehusene er nu så pressede, at Grønland stopper med at PCR-teste alle

Nu er vi i fase 3 - og testcentrene er ikke længere for alle. 40.000 kviktest er sendt ud til kommunerne.
- Der er ikke noget alternativ længere. Vi kan ikke gøre som før, systemet er for presset, og vi er nødt til at give borgerne en del af ansvaret selv, siger landslæge Henrik L. Hansen. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
10. januar 2022 13:56

En stor ændring bliver nu indført på alle landets testcentre og sygehuse: Centrene og sygehusene er nemlig så pressede af de mange smittede, at de ikke længere vil tilbyde PCR-test til alle. 

Det meddeler Naalakkersuisut på et pressemøde. 

Til gengæld skal folk lade sig teste med kviktest derhjemme - medmindre man er i to bestemte befolkningsgrupper.

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. Og det er personer, der er testet positive derhjemme på en kviktest. Og hvis både kviktest og PCR-test er positive, skal man ikke kontakte sygehuset eller lægeklinikken, medmindre man bliver rigtigt syg.

Ny teststrategi

Teststragien er ændret, så det kun er to grupper, der kan få en PCR-test på testcentrene: 

Det er ældre og folk med hjerte- og lungesygdom med symptomer. Og det er personer, der er testet positive derhjemme på en kviktest. 

Det er i højere grad folks eget ansvar at raskmelde sig, teste sig selv derhjemme og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. 

Det sker, fordi testfaciliteterne på centre og sygehuse slet ikke kan følge med længere. 

Restauranter og barer lukker fra klokken 22-05 i de næste to uger. 

Lige nu er der rekord mange smittede: I alt  2.718 i hele landet. 

Sagt på en anden måde: Hvis "blot" coronaen føles som en almindelig forkølelse eller influenza skal man blive i isolation og lade være med at ringe til sygehus eller klinik. Dermed er corona nu langt mere folks eget ansvar end det har været tidligere. 

- Der er ikke noget alternativ længere. Vi kan ikke gøre som før, systemet er for presset, og vi er nødt til at give borgerne en del af ansvaret selv, siger landslæge Henrik L. Hansen.

- Det tjener ikke længere noget formål, at alle får en diagnose. Dér er vi nu, fordi smittespredningen er så omfattende. Vi skal ikke bruge alle vores ressourcer på at teste, når der er smittede over hele landet - og det vil der være lige om lidt.

- Vi mangler personale til at klare den almindelige daglige drift. Der er blevet brugt store ressourcer på at drive laboratiorer og testcentre og i særdeleshed på at vaccinere, siger han og giver et eksempel:

 

Foto © : KNR

På pressemødet deltog landslæge Henrik L. Hansen og fra Naalakkersuisut Mimi Karlsen og Paneeraq Olsen. Foto: KNR

 

- I weekenden var der medarbejdere fra fysio- og ergoterapien på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, der måtte hjælpe til med at pleje patienter simpelthen for at sikre, at patienterne fik den pleje, de har brug for. Dertil er det ekstraordinært vanskeligt at skaffe medarbejdere udefra blandt andet på grund af coronasituatuoen i Danmark. En lang række stillinger er slet ikke besat, siger landslægen.

40.000 kviktests er sendt ud til kommunerne

Derfor går Grønland nu ind i fase 3 - og det betyder, at der nu er udbredt og vedvarende smittespredning med stignde pres på sundhedsvæsenet.

- Vi må erkende, at pandemien ikke kan stoppes. Og målet er, at sundhedsvæsenet kan følge med, siger Mimi Karlsen (IA), der er naalakkersuisoq for sociale anliggender, arbejdsmarked og indenrigsanliggender

Så hvordan skal den nye hjemmetest-strategi kunne lade sig gøre, når hjemmetest-udstyret bliver revet ned fra hylderne i butikkerne, så snart, det er stillet op? I Matas i Nuuk blev 1.400 hjemmetest udsolgt på mindre end to døgn i sidste uge.

LÆS OGSÅ 1.400 kviktest blev udsolgt i Matas på mindre end to dage

- Der er bestilt 40.000 kviktest, som nu skal sendes ud til

byer og bygder, siger Paneeraq Olsen (Naleraq), der er naalakkersuisoq for børn, unge og familier. 

Det bliver så op til kommunerne selv at fordele testkittet. Nogle tests skal ud i på alderdomshjem, skoler og børnehaver - andre skal ud på andre offentlige arbejdspladser. Offentligt ansatte bliver også tilbudt hjemmetests - og så skal kommunekontorerne råde over tests, som skal uddeles til dem, der ikke har råd til selv at købe

Nye regler for raskmelding og nære kontakter

Og så tilbage til det større personlige ansvar, som folk nu får for at teste sig selv og blive isoleret derhjemme uden at kontakte læge eller sygehus, hvis coronaen er som forkølelse eller influenza. Vi skal også i højere grad raskmelde os selv nu.

Du kan træde ud af hjemmehulen:

  • 48 timer efter symptomophør
    Eller
  • 10 dage efter symptomstart, hvis du har haft to feberfrie dage (uden temperatursænkende medicin) og har det betydeligt bedre. Det er acceptabelt med milde restsymptomer som let hoste, tab af smags- og lugtesans, hovedpine eller træthed.

- Det er ikke nødvendigt at lade sig teste for at blive raskmeldt. Bare medl dig selv rask baseret på de nye retningslinier, siger Paneeraq Olsen.

Der er også ændret på retningslinjerne for, hvem der er nære kontakter.

Restauranter, barer og værtshuse lukker fra klokken 22 til 05 i de næste to uger, fordi det ifølge Naalakkersuisut er der, hvor folk smitter hinanden.

Aldrig har der været så mange smittede i landet før som i dag: 2.718 er smittede over næsten hele landet. 

To dødsfald relateret til corona er også konstateret.