Vælgermøde i København: Løkke er skeptisk over for en minister for Arktis

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har svært ved at se fornuften i en minister for Arktis. Det kom frem under et arrangement i Det Grønlandske Hus i København. Også et forslag om at lade grønlandske borgere stemme på grønlandske folketingskandidater blev debatteret.
21. maj 2019 12:33

Stolerækkerne var fyldt til sidste plads, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit mandag aften stod bag mikrofonerne i Det Grønlandske Hus i København.

Et møde, der var arrangeret af Inuit Ataqatigiit.

LÆS OGSÅ Inuit Ataqatigiit vil have en arktisk minister

Blandt de fremmødte var Tukummeq Berthelsen, som netop er blevet kandidat fra Københavns Universitet. Hun var særlig interesseret i IA’s forslag om en minister for Arktis.

- Jeg håber at få svar på, hvad den her arktiske ministerpost egentlig skal indeholde, og om den nuværende statsminister er enig i, at sådan en post skal oprettes?

Foto © : KNR
Tukummeq Berthelsen var mødt frem i håb om at få mere indhold og svar på forslaget om en minister for Arktis i en ny, dansk regering.

Løkke: Løsningen er ikke et ministerium for Arktis

Og Tukummeq Bertjelsens gik ikke forgæves.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gjorde det hurtigt klart, at han ønsker et endnu tættere, politisk samarbejde mellem Grønland og Danmark. Men det bliver ikke med en minister for Arktis i en regering med ham i spidsen.

I stedet er den nuværende model bedre, hvor forskellige ministerier har ansvaret for hver deres område i Grønland, mener han.

- De sagsområder er jo sagsområder på forskellige faglige områder, som jeg ikke tror nødvendigvis bliver løftet bedre af, at man puljer dem et eller andet sted, hvor man ikke har spidskompetencerne på det, det handler om, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han takkede dog for et tæt samarbejde med IA i Folketinget i denne valgperiode og betegnede det som befriende og nyt i dansk politik med håb om, at det fortsætter.

LÆS OGSÅ Vi ønsker ikke en tilbagevenden til kolonitiden

Men hvis IA bliver genvalgt til Folketinget, vil partiet kræve, at en mulig ministerpost for Arktis skal besættes af en grønlandsk politiker – og det skal være fra IA, hvis partiet får flest stemmer ved valget 5. juni.

Men det kan give problemer, sagde statsministeren. For den danske regering fører eksempelvis udenrigs- og sikkerhedspolitik i samarbejde med Naalakkersuisut. Og hvis en arktiske minister i Danmark kommer fra et parti, der sidder i oppositionen i Grønland, kan der opstå konflikter.

- Kraftcentret i grønlandsk politik er det grønlandske parlament og den grønlandske regering. Og de står så over for os – den danske regering. Så det handler om, hvordan man bygger bro der, understregede han.

Lars Løkke Rasmussen lovede dog, at han – ligesom i 2015 - vil inddrage de nordatlantiske mandater, hvis han igen skal skrive et regeringsgrundlag efter folketingsvalget.

Skepsis om forslag om stemmeret til Folketinget

Et andet forslag fra IA er at give grønlandske borgere i Danmark mulighed for at stemme på folketingskandidater i Grønland.

I dag stemmer grønlandske borgere med fast adresse i Danmark på danske folketingskandidater, lige som danske borgere, der bor fast i Grønland, stemmer på grønlandske kandidater.

Det ønsker Aaja Chemnitz Larsen dog ændret, så eksempelvis grønlandske studerende i Danmark kan stemme på grønlandske politikere til Folketinget.

- Det giver enorm god mening at sikre en stærkere stemme til grønlændere i Danmark. For alle jeres stemmer bliver jo spredt ud på mange forskellige partier, som ikke har Grønland øverst på dagsordenen, sagde IA-politikeren.

I princippet er hun også klar til at lave en tilsvarende regel for danske og færøske borgere, der bor i en kortere årrække i Grønland.

LÆS OGSÅ Ny praksis om stemmeret

Men et højere antal stemmer på grønlandske kandidater giver ikke flere grønlandske politikere i Folketinget, påpegede statsministeren.

- Uanset om grønlændere i Danmark kunne stemme på grønlandske kandidater, vil der stadig kun blive valgt to ind. Hvorimod de grønlændere, der har taget fast ophold bor i Danmark, deres stemme farves af det danske folketing.

Lars Løkke Rasmussen vil dog være åben for at drøfte, hvorvidt det bør være muligt for grønlændere, der opholder sig en begrænset årrække i Danmark, at stemme til Inatsisartut.

Arrangementet mandag aften var mellem Inuit Ataqatigiit og Lars Løkke Rasmussen. Atassut havde få dage forinden ønsket at deltage, men det har IA afvist, oplyser Aaja Chemnitz Larsen.

Det skyldes, at aftalen med statsministeren har været flere år undervejs og har udelukkende handlet om et vælgermøde med IA og Venstre.

Også Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er blevet inviteret til et andet vælgermøde med Inuit Ataqatigiit, men det har ikke været muligt at få arrangeret, oplyser IA.