Valg Ny praksis om stemmeret

Ny praksis i lovgivningen skal sikre studerende i udlandet stemmeret fra første dag de vender tilbage til Grønland. 
Valg i Maniitsoq
Valg i Maniitsoq Foto © : Qeqqata Kommunia
Skrevet af Merete Lindstrøm
11. marts 2018 19:47

Den nye praksis om ret til at stemme gælder, hvis man vender hjem inden for de første to år, efter man er blevet færdig med sin uddannelse.

Hovedreglen er, at man skal have haft bopæl i Grønland i minimum seks måneder, før man har stemmeret. Den regel har de studerende været undtaget fra og kunne stemme uanset hvor i verden, de befandt sig. 

Undtagelsen bortfaldt dog, så snart uddannelsen var færdiggjort, hvilket har betydet, at de studerende så var omfattet af reglen om seks måneder, når de kommer hjem til Grønland. 

Stemmeret fra man kommer hjem

Men med den nye praksis undgår man karantæne i seks måneder og kan altså stemme fra den dag, man flytter hjem til Grønland. og det gælder ikke kun for studernede.

- Det er folk, som er udenfor Grønland i uddannelses øjemed, det er folk, som er udenfor Grønland af helbredsmæssige grunde, det er folk, som har deres erhverv ved folketinget i Danmark, eller hvis man er ansat ved de grønlandske repræsentationer ude i verden, fortæller afdelingschef i indenrigsafdelingen i Departement for kommuner, bygder, yderdistrikter, Infrastruktur og Boliger, Klaus Georg Hansen.

Den nye praksis omfatter også ægtefælder til sidstnævnte.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen foreslår valg den 24. april

Klaus Georg Hansen forklarer, hvordan det helt konkret får betydning ved det nærtforstående valg. 

 - Hvis man har afsluttet sin eksamen, og at man for mindre end 6 måneder siden er vendt tilbage til Grønland og har fået fast bopæl i Grønland, så ville man efter den gamle praksis ikke blive berettiget til at deltage i valget nu her.  Men med den nye praksis så vil man blive berettiget til at deltage, siger han. 

Siumut Ungdom er glade for ændringerne

Og den nye lov falder i god jord hos Siumut Ungdom SIS, som mener, at man ved at inkludere de unge mere i valghandlingen, bakker op om deres uddannelsesvalg og muligheder i udlandet. 

- Fra SIS' side er vi meget glade for ændringen. Under de politiske debatter og i samfundet som helhed fremhæves det nemlig altid, at uddannelse er vejen frem for fremtidens Grønland.  Ændringen er med til at sætte en tyk streg under det, der bliver sagt af politikerne igen og igen. Derfor er vi meget glade for ændringen, siger Suinni Flescher Johansen, 2. næstformand i SIS.

LÆS OGSÅ Valgkamp sætter KNR-koncepter på pause

Suinni stiller op for Siumut ved det kommende valg, og eftersom han er ved at afslutte sin kandidat i Sociologi ved Lunds Universitet i Sverige, kunne han blive ramt af den gamle praksis, hvis han blev færdig med sin uddannelse, før valget blev udskrevet. 

- Det betyder meget for mig. Jeg føler mig velkommen. Velkommen til at kunne yde noget for samfundet, siger Suinni Flescher Johansen.