Verdens mægtigste land stemmer i morgen, og det har betydning for dig
I morgen går millioner af vælgere i USA til stemmeurnerne for at sætte kryds ved den kandidat, de mener, skal være USA’s næste præsident.
Uanset hvem, der løber med sejren, er valget også interessant for os her i Grønland. Det forklarer Rasmus Leander Nielsen, der er lektor og centerleder for Nasiffik- center for udenrigs- og sikkerhedspolitik - på Ilisimatusarfik.
- USA er stadig verdens største supermagt. Hvis der kommer uro i den her del af Arktis, så er det dem, der står for Grønlands sikkerhed – ikke Arktisk Kommando eller vores egne riffelskydere. Sådan er det uanset, hvem der bliver valgt, siger han.
Vi ved allerede, at USA får en ny præsident, da den nuværende, Joe Biden, ikke står på stemmesedlerne. Spørgsmålet er, om vælgerne foretrækker demokraternes Kamala Harris eller republikanernes Donald Trump. Svaret kender vi tidligst i løbet af onsdagen.
Hvis Donald Trump vinder
Den første tanke, der nok popper op hos mange, når de tænker på Trump, er ekspræsidentens forslag om at købe Grønland.
Derfor er det også nærlæggende at spørge, hvorvidt Donald Trump vil komme med et nyt købstilbud til Grønland, hvis han bliver genvalgt?
Her er den umiddelbare vurdering fra Rasmus Leander Nielsen dog, at historien nok næppe vil gentage sig, selvom Trump er en meget uforudsigelig politiker.
Det betyder dog ikke, at USA har mistet interessen for at knytte endnu tættere bånd til Grønland.
- Der kan sagtens komme diskussioner om, hvilken tilknytning USA skal have til Grønland, og at de kan udskifte Danmark i visse tilfælde, men det er spekulationer på nuværende tidspunkt, lyder det fra Rasmus Leander.
Han henviser til, at der i magasinet The National Interest netop er udgivet en artikel, hvor tre tidligere Trump-embedsmænd foreslår, at USA i stedet for Danmark skal indgå en free association-aftale med Grønland.
Tanken er kort beskrevet, at USA giver Grønland beskyttelse og økonomisk støtte, mens Grønland til gengæld giver USA adgang til mineralerne i undergrunden og militær råderet over hele det grønlandske territorie.
Hvis Kamala Harris vinder
Formår demokraterne derimod at fastholde magten, bliver Kamala Harris den første kvinde, der kan sætte sig bag skrivebordet i Det Ovale Kontor i præsidentpaladset, Det hvide hus.
I modsætning til den uforudsigelige Donald Trump vil Kamala Harris med al sandsynlighed lægge en linje, hvor diplomati og samarbejde vægtes højt. Noget, der er en fordel for Grønland, da det skaber en mere stabil verdensorden.
- For småstater som Kongeriget Danmark og Grønland er det godt at have internationale samarbejder som NATO og Arktisk Råd. Rent økonomisk vil Harris nok også føre en mere fri handelspolitik. Det er godt for Grønland, da vi er meget afhængige af fiskeeksport, siger Rasmus Leander Nielsen.
Uanset hvem der vinder valget, skal Grønland dog ikke frygte for sin sikkerhed. Hertil er verdens største ø for vigtig for amerikanerne.
- Sikkerhedspolitisk har valget ikke den store betydning for Grønland, beroliger Leander.
Er man interesseret i at vide mere om det amerikanske præsidentvalg, inviterer studenterforeningen, ILI ILI, og Nasiffik i morgen mellem 16-18 til paneldebat i kantinen på Ilimmarfik.