Ineqi Kielsen er folketingskadidat for Siumut vil hverken have en minister for rigsfællesskabet. Foto: Maasi Pedersen/KNR

Ineqi Kielsen om IA-forslag: Vi ønsker ikke en tilbagevenden til kolonitiden

Inuit Ataqatigiits forslag om at oprette et arktisk ministerium i en ny dansk regering hilses ikke velkommen Ineqi Kielsen, der er folketingskandidat for Siumut.

- Vi ønsker ikke en tilbagevenden til kolonitiden. Vi ønsker et stærkt Grønland, der kan selv.

Sådan lyder det fra Ineqi Kielsen, der er folketingskadidat for Siumut. 

Det gør han, fordi Venstres grønlandsordfører Marcus Knuth har foreslået, at der skal være en minister for hele rigsfællesskabet i den næste danske regering. 

LÆS OGSÅ Vi bør have en minister for rigsfællesskabet

Siden 1960 har Danmark – med få års undtagelser – haft en minister for nordisk samarbejde. Og nu bør den danske regering også have en minister for rigsfællesskabet, foreslår Marcus Knuth.

Men det er Ineqi Kielsen altså ikke enig i. 

- I årtier blev vores land regeret fra et ministerium i København. Hele vores selvstændighedsbevægelse har været en kamp for at bestemme selv, skriver han i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Inuit Ataqatigiit vil have en arktisk minister

Valgkampen op til folketingsvalget er i fuld gang, og mandag meddelte Inuit Ataqatigiit, at partiet vil kræve en minister for Arktis i Danmark, hvis partiet bliver afgørende i en regeringsforhandling. Kravet lyder også, at ministeren skal være fra Grønland. En af partiets fire kandidater, Aqqalukkuluk Fontain, siger: 

- Der sker meget heroppe i disse år. Og det er altså her i Grønland, de virkelige Arktis-eksperter sidder. 

Men heller ikke den idé bakker Ineqi Kielsen op om. Beslutningerne skal tages i Inatsisartut og Naalakkersuisut, understreger siger han:

- Hvis IA lykkes med at placere sig selv i et arktis ministerium i København, er det en tilbagevenden til en tid, vi i Siumut har kæmpet imod, siden vores parti blev stiftet, meddeler han.

LÆS OGSÅ 18 kandidater er klar til Folketinget

Der er valg til Folketinget 5. juni.

 

Kommentarer