Venstre-politiker: Vi bør have en minister for rigsfællesskabet

Den næste regering i Danmark bør oprette en ministerpost, som har et særligt fokus på rigsfællesskabet – i stil med ministeren for nordisk samarbejde, foreslår Venstres grønlandsordfører.
16. maj 2019 06:39

Siden 1960 har Danmark – med få års undtagelser – haft en minister for nordisk samarbejde.

Nu bør den danske regering også have en minister for rigsfællesskabet, foreslår Venstres grønlandsordfører, Marcus Knuth.

LÆS OGSÅ Løkke tager æren for uro om nordatlantiske stemmer

- Vi har jo en minister for nordisk samarbejde, hvor man ser på, hvordan kan vi styrke samarbejdet i Norden. Man kunne udvide mandatet for den minister til også at styrke samarbejdet på tværs af rigsfællesskabet, siger han.

Forslaget er ikke et forslag fra Venstre eller den nu afgående VKLA-regering, men alene et forslag fra Marcus Knuth selv, understreger han. 

Synspunktet fremsætter han i bogen ”Marcus Knuth – Ny mand på Borgen”, der udkom tidligere i år.

Minister skal koncentrere sig om hverdagsting

I dag er statsministeren også minister for rigsfællesskabet. Desuden har flere andre danske ministre ansvar for hver deres område i Grønland og på Færøerne, for eksempel justitsministeren og udenrigsministeren.

Men de har alle travlt med andre opgaver også. Derfor bør en rigsfællesskabsminister holde et løbende fokus, mener Marcus Knuth.

LÆS OGSÅ Kommentator: Derfor er folketingsvalget vigtigt for Grønland

- Således at det ikke justitsministeren eller beskæftigelsesministeren, der en sjælden gang imellem skal kaste et blik i retning af et lovforslag, der vedrører Grønland eller Færøerne, men én, der har det overordnede koordinationsansvar.

- Når man så ser, at samarbejdet halter på nogen områder af rigsfællesskabet, tænker man: Hvorfor kan man ikke bare udvide den post til også at inkludere, hvordan vi samarbejder bedre til hverdag på tværs af rigsfællesskabet?

Afviser sammenligning med grønlandsminister

I 1957 fik Danmark et grønlandsministerium, som havde hovedansvaret for forhold i Grønland. Ministeriet blev nedlagt i 1987 – otte år efter, at Grønland fik hjemmestyre.

Men en ny minister for rigsfællesskabet er slet ikke det samme, mener Marcus Knuth.

- De to ting, vil jeg mene, kan slet ikke sammenlignes.

For Grønland har i dag langt flere ansvarsområder. Til gengæld kan Grønland og Danmark være bedre til at samarbejde på en række områder så som:

LÆS OGSÅ Inuit Ataqatigiit vil have en arktisk minister

- Helt almindelige grønlænderes forhold i Danmark, danskundervisning, studiesamarbejde, samarbejde på tværs. Der mener jeg, at vi skal gøre meget mere for at være bedre til at arbejde sammen, og det tror jeg også vil smitte af på et område, som de problemer, der har været med børn og socialområdet i Grønland, siger Marcus Knuth.

Mandag meddelte Inuit Ataqatigiit, at de vil kræve en minister for Arktis i Danmark, hvis partiet bliver afgørende i en regeringsforhandling. Kravet lyder også, at ministeren skal være fra Grønland.