Folketingsvalg: Løkke tager æren for uro om nordatlantiske stemmer

Statsministeren tager æren for, at grønlandske og færøske folketingskandidater vil lade det være op til forhandling, hvem der skal være statsminister efter valget. Men Mette Frederiksen (S) kalder det en generel tendens i Folketinget.
27. marts 2019 11:50

Når grønlandske kandidater til Folketinget på stribe meddeler, at de vil lade det være op til forhandlinger efter valget, hvem der skal være statsminister, er det takket være den nuværende, danske regering.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) i et interview til KNR.

- Det er jo et udtrykt for, at vi i hvert fald har forsøgt i de to regeringer, jeg nu har været statsminister for i den her valgperiode, at føre en aktiv rigsfællesskabspolitik.

LÆS OGSÅ Færøsk folketingsmedlem støtter Mette Frederiksen som statsminister

Alle fire nuværende nordatlantiske politikere i Folketinget tilhører socialistiske partier i deres hjemlande.

Men kun én af de fire, Sjurdur Skaale fra Javnaðarflokkurin, som er Socialdemokratiets søsterparti på Færøerne, vil med sikkerhed støtte Mette Frederiksen (S) som statsminister.

Og det betyder, at samarbejdet på tværs af Nordatlanten er vigtigere end dansk blokpolitik, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det udtrykker jo – og det siger de nordatlantiske mandater jo faktisk også selv – at de føler, at de har haft et godt samarbejde med denne her regering, siger Lars Løkke Rasmussen.

- For havde de ikke haft det, havde folk, der er født på venstreskalaen af det politiske landskab, jo ikke overhovedet tænkt tanken, at jeg fortsat kunne være statsminister. Så det er i virkeligheden det, der gør mig mest glad, tilføjer han.

Mette Frederiksen: Nordatlantiske politikere følger tidsånden

Men sådan forklarer Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ikke situationen. Forklaringen skal i stedet findes i en generel tendens i dansk politik, mener hun. 

Flere danske partier har det seneste år meddelt, at de vil pege på deres egen partiformand som statsminister. Det gælder Alternativet og Enhedslisten.

Også Socialdemokratiet har meddelt, at de ønsker at danne regering alene, hvis der er opbakning til det efter valget.

Radikale Venstre har meddelt, at de kun støtter Mette Frederiksen som statsminister, hvis Socialdemokratiet holder Dansk Folkeparti ude af en kommende regering.

LÆS OGSÅ Det er mest solidarisk at pege på Socialdemokratiet

- Det lægger sig jo meget i forlængelse af det, der sker i Folketinget lige nu, hvor jeg tror, at næsten ligegyldigt hvordan flertallet kommer til at se ud, kommer der til at være drøftelser efter et valg. Det skal de nordatlantiske mandater jo fuldstændig tilrettelægge, som man synes, man gør det bedst, siger Mette Frederiksen til KNR.

Men vækker det ikke til eftertanke eller bekymring, at de røde vælgere i Nordatlanten på den måde er op til forhandling, og man ikke som udgangspunkt siger: 'Vi støtter en socialdemokratisk regering?'

- Jeg vil da allerhelst have, at man på forhånd tilkendegav, at man bakker op om en ny statsminister. For det, tror jeg, ikke alene er til fordel for Danmark, men også for vores rigsfællesskab. Men det er jo ikke min opgave at beslutte, hvordan man skal gøre i færøske eller grønlandske partier, siger Mette Frederiksen.