Kommune Kujalleq: Kvinde ventede over fem år på svar om førtidspension
Knap seks år. Så længe ventede en borger i Kommune Kujalleq på at finde ud af, om hun kunne få førtidspension.
Og det er ikke godt nok.
Derfor udtrykker Ombudsmanden nu kritik af den lange sagsbehandlingstid i kommunen.
Samtidig kritiserer Ombudsmanden også, at kommunen ikke har haft sagsakter på kvinden i perioden fra 2008 til 2016 og dermed ikke har overholdt arkivlovens regler.
Papirer pist væk
Ifølge kommunens papirer henvender kvinden sig første gang 17. december 2018.
Men faktisk starter sagen - ifølge kvinden selv - lang tid før det.
For i september 2023 fortæller hun, at hun var i kontakt med kommunen allerede i 2008, hvor hun søgte om førtidspension første gang.
Problemet er bare, at kommunen ikke kan finde nogen papirer på kvinden i perioden 2008-2016, og derfor ikke kan be- eller afkræfte kvindens påstand.
Bunke af lægeerklæringer
I de papirer, som stadig er at finde i kommunens arkiver, kan man dog se, at der er blevet afholdt over 30 møder med kvinden i sagen henover knap seks år fra 2018.
Flere gange blev kvinden bedt om at indhente en lægeerklæring, men gang på gang blev disse forældet, da sagen trak i langdrag, og kvinden blev bedt om at indhente den på ny.
Det bemærkes da også i sagsakterne, at en sagsbehandler på et tidspunkt under behandlingen af sagen fandt flere lægeerklæringer i et dueslag i borgerservice, som ikke var blevet journaliseret i sagen.
Samtidig slog Majoriaq 19. august 2019 fast, at de ikke havde arbejdsprøvet kvinden, da der ikke kunne findes et passende arbejde til hende. Kvinden har nu fået afslag på ansøgning om førtidspension.
Ud fra Ombundsmandens udtalelse fremgår det, at kommunen gav endelig afslag på baggrund af, at kvindens arbejdsevne ikke er så nedsat, at det er nødvendigt.
Alt i alt må det altså siges, at kommunen ikke har haft styr på papirerne, og det altså er gået ud over kvinden. Det har så ført til, at Ombundsmanden udtaler kritik af Kommune Kujalleq.