Ombudsmanden med stærk kritik af Kommune Kujalleq: Flyttede mand på plejehjem uden samtykke

Manden ville ikke flytte. Derfor fik han at vide, at han skulle på ferie på alderdomshjemmet. - Vi mangler socialrådgiveruddannet personale, siger kommunaldirektør.
Ombudsmanden kritiserer også kommunen for ikke at have dokumentation for sagens forløb. Foto © : Scanpix
02. august 2023 07:25

Det er ”yderst kritisabelt”, at Kommune Kujalleq har flyttet en mand på plejehjem uden mandens samtykke.

Sådan lyder det i en ny kritik fra ombudsmanden, som mener, at kommunen bevidst har vildledt en mand til at flytte fra sit hjem til et plejehjem tilbage i 2020.

Ifølge ombudsmandens kritik ønskede Kommune Kujalleq at flytte manden på plejehjem, fordi han var dement. Indtil da havde han boet for sig selv.

Men da flytningen til plejehjemmet skulle ske, ønskede manden ikke at flytte. Derfor blev manden fortalt, at han skulle på ferie på alderdomshjemmet.

Og det er bevidst at bringe manden i vildfarelse, mener ombudsmanden. Kommunens hensigt var nemlig, at manden skulle bo på plejehjemmet permanent.

- Det er min vurdering, at der ikke var nogen tvivl om, at A (manden, red.) ikke ville med til alderdomshjemmet i Y (navnet på byen, red.), og at A først var villig til at tage med, da kommunen bragte A i den vildfarelse, at A skulle på et ferieophold, står der i kritikken.

Samtidig kritiserer ombudsmanden også kommunen for ikke at have dokumentation for sagens forløb.

Dermed har kommunen altså ikke overholdt sin notatpligt i overensstemmelse med offentlighedsloven ifølge ombudsmanden. 

Lov bliver ikke altid overholdt

Kommunaldirektør i Kommune Kujalleq Tine Pars anerkender ombudsmandens kritik.

- Vi er ved at udrede sagen, så ombudsmanden kan få svar på sit spørgsmål om, hvad kommunen agter at gøre på baggrund af kritikken, siger Tine Pars til KNR.

Hvordan kan det være, at kommunen har valgt at give urigtige oplysninger til den pågældende mand?

- Jeg vil ikke gå ind i den konkrete sag. Det har jeg ikke forudsætningerne for, og da det også er en individuel sag, vil jeg ikke udtale mig om den, siger Tine Pars.

- Men jeg kan sige, at vi både tilbage i 2020, hvor sagen stod på, og i dag har udfordringer med at rekruttere og fastholde socialrådgiveruddannet personale. Det medfører desværre, at de lovmæssige krav om dokumentation og samtykke ikke altid bliver overholdt, siger kommunaldirektøren.

Samtidig anerkender Tine Pars også ombudsmandens kritik om, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for sagen.

Kursus til medarbejdere

Også den kritik skyldes manglen på uddannet personale, mener kommunaldirektøren.

- Det er et generelt problem på det sociale område, hvor der ikke er uddannet personale, så vi agter at få styrket tilsynet, siger Tine Pars.

Hun oplyser, at kommunen har søsat nogle initiativer for at komme den manglende dokumentation til livs.

Det er blandt andet kurser for medarbejderne i brugen af magtanvendelsesloven og ansættelse af en jurist i kommunen, der kan holde opsyn.