Foreninger reagerer på Aqqaluaq B. Egedes udmelding om omstridte tests: Godt men ikke nok

Fredag udmeldte naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), at den danske socialminister har lovet at stoppe brugen af forældretests på grønlandske forældre i anbringelsessager. Men det er endnu ikke bekræftet af ministeren selv.
Tidligere på måneden gik godt 200 demonstranter på gaden i Nuuk og København med opråb om at stoppe forældretests på grønlandske forældre i anbringelsessager. I Nuuk lagde demonstranterne bamser foran Inatsisartut til ære for de børn, der er blevet tvangsfjernet. Foto © : KNR / Rasmus Mads Olsvig
19. november 2024 15:56

I flere år har organisationer råbt op om, at danske kommuner bør stoppe brugen af psykologiske tests på grønlandske forældre i anbringelsessager i Danmark.

Så da naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), fredag udmeldte i en pressemeddelelse, at den danske socialminister nu har lovet at brugen af testene på grønlandske forældre skal stoppes, vakte det glæde hos blandt andet Institut for Menneskerettigheder.

Tilbage i juni sendte Institut for Menneskerettigheder nemlig et brev rundt til fem kommuner i Danmark, hvor der bor flest grønlændere, med opfordring om at stoppe testene.

- Vi synes selvfølgelig, at det er rigtig godt, hvis kommunerne ophører med at anvende de her tests. Det er vores opfattelse, at testene er uegnede, når de anvendes på grønlandske forældre, og at der kan være tale om brud på menneskerettigheder, når man anvender de her tests, siger Tine Birgit Lund Thomsen, der er juridisk projektchef ved Ligebehandling ved Institut for Menneskerettigheder.

Kritik af tests i anbringelsessager af grønlandske børn

  • I dag bliver fem gange så mange børn fra grønlandske familier i Danmark anbragt udenfor hjemmet i forhold til børn fra danske familier. Det viser en rapport fra 2022 foretaget af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd i Danmark).
  • I 2023 pegede en rapport fra videnscentret VIVE på, at sagsbehandlere i danske kommuner mangler viden om grønlandsk kultur og sprog, og at det kan medfører misforståelser og fordomme. 
  • Samtidig har der også været kritik af brugen af de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser (FKU) i anbringelsessager af grønlandske børn. Det skyldes, at testene er tilpasset vestlig kultur og normer.
  • I marts 2023 afsatte den danske regering 7,8 millioner kroner over tre år til, at der bliver lavet nye forældretest og vejledning i sager om mulige anbringelser af børn fra grønlandske familier i Danmark.
  • Det skete efter forhandlinger, hvor de grønlandske folketingspolitikere, Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut), krævede penge til nye tests.
  • Oprindeligt skulle de nye tests være klar inden udgangen af 2023.
  • Den danske regering har i stedet igangsat en forundersøgelse, der skal lægge til grund for arbejdet med at udvikle nye tests. Forundersøgelsen skal være færdig inden udgangen af 2024.
  • I juni måned opfordrede Institut for Menneskerettigheder fem danske kommuner til at stoppe brugen af FKU-tests i anbringelsessager af grønlandske børn.
  • Københavns kommune og Esbjerg Kommune har valgt at følge opfordringen. Men flere danske kommuner anvender fortsat testene i anbringelsessager.
  • Senest har en sag i november i år i Thisted Kommune fået folk til at demonstrere i både Nuuk og København. Sagen handler om en kvinde fra Grønland, der fik tvangsfjernet sit barn efter fødslen.

Ifølge Aqqaluaq B. Egede var det under et møde med den danske socialminister, Sophie Hæstorp Andersen (S) fredag, at ministeren lovede, testene skal stoppes.

Men Socialministeriet i Danmark har endnu ikke bekræftet, at ministeren vil give de danske kommuner besked om stoppe brugen af testene på grønlandske forældre.

Tidligere sager bør revurderes

Foreningerne MAPI, Sila 360 og Mentor Immanuel, der alle tre er involveret i anbringelsessager af grønlandske børn i Danmark, mener, at det er positivt, hvis brugen af de omdiskuterede tests stopper. 

Alligevel er det ikke nok. De mener også, at tidligere anbringelsessager bør revurderes.

- Når man afgør, at de her forældrekompetenceundersøgelser skal stoppes, er det på grundlag af, at det ikke har haft en effekt, siger Laila Berthelsen, der er bestyrelsesformand for MAPI.

Også Institut for Menneskerettigheder vurderer, at kommunerne bør genbesøge sager, hvor testene har været i brug.

- Der er tale om alvorlige indgreb i familielivet, hvor man simpelthen har brudt båndet mellem barn og forældre. Så det vil være retsikkerhedsmæssigt fornuftigt at gennemgå sagerne på ny og se, om de her tests har været udslagsgivende i sagerne og i så fald må man lave undersøgelsen på ny, siger Tine Birgit Lund Thomsen.

Der er nemlig risiko for, at der er sket krænkelse af menneskerettighederne i flere af sagerne, siger Tine Birgit Lund Thomsen fortsat.

Der er tale om brud på retten til familieliv, som er sikret i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

- Når man går ind og anbringer et barn uden for hjemmet, er det et indgreb i familielivet. Man skal sikre sig, at grundlaget for anbringelsen er i orden.

- Og her kan man sige, at man har anvendt tests, som er uegnede, og som simpelthen giver misvisende resultater. Hvis det har haft afgørende betydning for anbringelsen, så kan det være en krænkelse af retten til familielivet i sig selv, siger Tine Birgit Lund Thomsen.

MAPI har arrangeret en demonstration med opråb om, at den danske regering skal umyndiggøre anbringelsessager af grønlandske børn, hvor forældrekompetenceundersøgelsen har været i brug. Det sker foran Folketinget onsdag.

KNR har rakt ud til Socialministeriet for at få bekræftet, om den danske socialminister vil bede kommunerne om at stoppe brugen af de omstridte tests på grønlandske forældre. Derudover har vi også bedt om et interview med ministeren. Socialministeriet kan endnu ikke bekræfte Aqqaluaq B. Egedes udmelding, ligesom ministeriet ikke har reageret på interviewhenvendelsen.