Den danske regering lover at stoppe brugen af omstridte tests i Danmark

Ifølge naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), lover den danske socialminister at meddele danske kommuner, at omdiskuterede tests ikke længere på bruges på grønlandske forældre.
Naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), talte til fremmødte under en demonstration imod brugen af omstridte forældretests tidligere på måneden. Foto © : KNR/Rasmus Olsvig
16. november 2024 12:16

Danske kommuner må fremover ikke længere bruge omstridte forældretests, der anvendes til at teste forældre i anbringelsessager i Danmark, på grønlandske forældre.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra naalakkersuisut.

- Tvangsanbringelserne af børn med grønlandske baggrund i Danmark har fyldt meget for os alle i vores samfund. Det er en anvendelsen af de stærkt kritiserede ikke-kulturtilpassede tests og dermed misvisende tests, som i flere sager har dannet grundlag for tvangsanbringelserne.

- Den danske Social- og Boligminister har i dag lovet mig, at hun sender et brev til kommunerne om at stoppe brugen af de stærkt kritisable tests. Forskelsbehandling af grønlandske familier må stoppes, skriver naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), i pressemeddelelsen.

De omdiskuterede tests, der går under navnet forældrekompetenceundersøgelser, er igen kommet på dagsordenen, efter at godt 200 mennesker tidligere på måneden gik på gaden i Nuuk og København for at demonstrere mod brugen af forældretests.

Senest har en sag fra Thisted Kommune, hvor en grønlandsk kvinde tidligere på måneden fik tvangsfjernet sit barn efter fødslen, skabt stor røre. Den historie har Sermitsiaq dækket.

Stop racediskrimination på grønlandske forældre

Naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede, og den danske social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen holdte fredag et møde om sagen, hvor det altså blev besluttet, at testene ikke længere må bruges på grønlandske forældre.

Det skete efter, at naalakkersuisut havde været ude med en krads kritik af danske kommuners brug af testene.

- Det er stærkt kritisabelt og uacceptabelt at anvende undersøgelsesmetoder, der ikke tager højde for personers herkomst. Det har i flere år været klart, at den anvendte test ikke er egnet til undersøgelse af borgere med grønlandsk herkomst.

- Naalakkersuisut vil på det kraftigste opfordre de danske myndigheder til at stoppe anvendelsen af psykometriske tests og racediskrimination på grønlandske forældre, skrev formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), og naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede (IA), i pressemeddelelsen tidligere på ugen.

Kritik af tests i anbringelsessager af grønlandske børn

  • I dag bliver fem gange så mange børn fra grønlandske familier i Danmark anbragt udenfor hjemmet i forhold til børn fra danske familier. Det viser en rapport fra 2022 foretaget af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd i Danmark).
  • I 2023 pegede en rapport fra videnscentret VIVE på, at sagsbehandlere i danske kommuner mangler viden om grønlandsk kultur og sprog, og at det kan medfører misforståelser og fordomme. 
  • Samtidig har der også været kritik af brugen af de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser (FKU) i anbringelsessager af grønlandske børn. Det skyldes, at testene er tilpasset vestlig kultur og normer.
  • I marts 2023 afsatte den danske regering 7,8 millioner kroner over tre år til, at der bliver lavet nye forældretest og vejledning i sager om mulige anbringelser af børn fra grønlandske familier i Danmark.
  • Det skete efter forhandlinger, hvor de grønlandske folketingspolitikere, Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut), krævede penge til nye tests.
  • Oprindeligt skulle de nye tests være klar inden udgangen af 2023.
  • Den danske regering har i stedet igangsat en forundersøgelse, der skal lægge til grund for arbejdet med at udvikle nye tests. Forundersøgelsen skal være færdig inden udgangen af 2024.
  • I juni måned opfordrede Institut for Menneskerettigheder fem danske kommuner til at stoppe brugen af FKU-tests i anbringelsessager af grønlandske børn.
  • Københavns kommune og Esbjerg Kommune har valgt at følge opfordringen. Men flere danske kommuner anvender fortsat testene i anbringelsessager.
  • Senest har en sag i november i år i Thisted Kommune fået folk til at demonstrere i både Nuuk og København. Sagen handler om en kvinde fra Grønland, der fik tvangsfjernet sit barn efter fødslen.

De omtalte tests bliver brugt til at undersøge forældreevner på forældre i anbringelsessager. Men testene er udviklet ud fra vestlige normer og traditioner. Derfor har det udløst stor kritik, at testene bliver brugt på grønlandske forældre i Danmark.

Som det er i dag, bliver fem gange så mange børn fra grønlandske familier i Danmark anbragt uden for hjemmet sammenlignet med børn fra danske familier.

Selvom Institut for Menneskerettigheder i juni måned opfordrede danske kommuner til at stoppe brugen af testene på grønlandske forældre, er der fortsat kommuner, der har anvendt dem. 

I et interview til DR sagde Aqqaluaq B. Egede, at rigsfællesskabet er i alvorlig krise, hvis “skandalen om tvangsfjernelse af børn uden grundlag ikke bliver løst”.

Og det er et budskab, den danske social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) nu har lyttet til.

- Jeg er fuldstændig enig med min grønlandske kollega i, at det skal foregå på et sikkert grundlag, når børn bliver tvangsfjernet. Det er der ingen tvivl om. Det er også derfor, at de psykologiske tests af forældre aldrig må stå alene. I de her alvorlige sager har mange fagpersoner ofte været involveret, inden der træffes en afgørelse, skrev Sophie Hæstorp Andersen i et skriftligt svar til KNR tidligere på ugen.