Ruth Heilmann foreviget i Folketinget: Jeg håber, at det kan være en inspiration
Det var under stor jubel og bifald, at billedkunstner Mie Mørkeberg efter to års intenst arbejde kunne afsløre sit kunstværk af 30 kvindelige politikere, der gennem de seneste 100 år har haft betydning for kvinders demokratiske virke i rigsfællesskabet.
En af de portrætterede kvinder er Ruth Heilmann, som blandt andet har arbejdet i kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia, har været borgmester i Maniitsoq og som blev den første kvindelige formand for Inatsisartut.
Ruth Heilmann takkede ja til invitationen, fløj til København og kunne overvære afsløringen i selskab af blandt andre Margrethe Vestager, Helle Thorning-Schmidt og Özlem Cekic.
Nervepirrende ventetid
Den i dag 79-årige pensionerede politiker blev med egne ord utrolig overrasket, da Folketinget kontaktede hende for godt to år siden med beskeden om, at hun var en af de udvalgte kvinder, som skulle pryde en væg på Christiansborg.
- Jeg blev rigtig forbavset over det, for der er jo mange andre kvinder, som også kunne have været blevet valgt til maleriet, siger hun i telefonen netop hjemvendt fra Danmark.
Mie Mørkeberg satte de første penselstrøg på lærredet, og Ruth Heilmann var blevet bedt om at sende et billede af sit yngre jeg. Og så var det ellers bare at vente tålmodigt på, at portrættet blev færdigt.
- Det har været en meget spændende tid at vente på afsløringen. Jeg sagde til nogle venner, at det er mere nervepirrende end at skulle til eksamen, griner hun.
Ruth Heilmann inviterede sin datter Vivi og barnebarnet Ayla med til København. Både fordi hun er dårligt gående, men i lige så høj grad fordi hun er dybt taknemmelig for støtten fra sin familie, der troligt har bakket op om den til tider hektiske politikerkarriere.
100 år mellem portrætter
Det store maleri hænger lige overfor Herman Vedels gamle portræt af 30 mænd, der arbejder på grundlovsændringen i 1915, hvor kvinderne fik stemmeret. Men der skulle altså gå over 100 år, før et portræt af kvindelige politikere blev hængt op på den modsatte væg.
- Jeg synes, det er rigtig godt og vigtigt. Det er jo ikke kun mænd, der arbejder i politik, siger Ruth Heilmann.
Den tidligere politiker står på maleriet med korslagte arme iført en flaskegrøn jakke, der er prydet af et fint arvestykke, nemlig hendes bedstefars nanoq.
- Da afsløringen blev en realitet, var jeg rigtig glad for, at jeg ligner mig selv fra min tid som politiker, siger hun.
Som tak forærede Ruth Heilmann kunstneren Mie Mørkeberg en tranlampe som en ‘lille souvenir’ fra Grønland. Men vigtigere end det kunstneriske udtryk er, at de to malerier i Samtaleværelset ifølge Ruth Heilmann er et symbol på ligestilling.
- Det har manglet i mange år, hvor kvinder ikke på samme måde har fået lov til at gå ind i politik. Jeg håber, at maleriet kan være en inspiration, så flere kvinder fremover får mod på at prøve kræfter med politik.
Ene kvinde blandt mandlige politikere
I begyndelsen af sin politiske karriere i 1980’erne måtte Ruth Heilmann se langt efter kvindelige kolleger.
- I årevis var jeg meget alene blandt masser af mænd i kommunalbestyrelsen og landstinget. Men nu er der flere kvinder, og det er rigtig godt. Jeg håber, at der kommer flere endnu, siger hun.
Ruth Heilmann har i sin tid som politiker blandt andet talt stærkt for decentralisering af uddannelser, for det skal som udgangspunkt være muligt at uddanne sig, hvor man bor – også selv om man som kvinde måske kan føle sig mere begrænset.
- Jeg har arbejdet meget for ligestilling med hensyn til, at det ikke skal være en hindring, at kvinder tager en uddannelse, bare fordi de har fået børn, afslutter hun.
Og nu er Ruth Heilmann altså malet ind i historien blandt en række danske og færøske kvindelige politikere.