Ruth Heilmann tænkte: Hvorfor skal lige netop jeg på et portræt?
Sammen med 29 andre kvinder skal Ruth Heilmann snart males og hænges op på væggen i Samtaleværelset i Folketinget.
- Jeg blev overrasket. Selvfølgelig. Hvorfor mig, lige netop mig, tænkte jeg, fortæller den tidligere formand for Inatsisartut til KNR.
Ruth Heilmann
Ruth Thomsen Heilmann er født 5. april 1945 i Arsuk.
Hun er uddannet lærer og har siddet i kommunalbestyrelsen i Maniitsoq for Siumut. Fra 1997 til 2001 var hun borgmester samme sted.
Hun har været naalakkersuisoq - først for uddannelse i 2002 og igen for sundhed og familie i 2003.
I januar 2008 blev hun valgt som den første kvindelige formand for Inatsisartut.
Faktisk var det KNR, som fortalte hende nyheden om maleriet mandag morgen. Da vidste Ruth Heilmann endnu ikke, at hun skal portrætteres. Det har Folketinget besluttet, for der skal males et portræt af 30 kvinder, som har haft betydning for demokratiet siden 1915.
Tænkte på andre dygtige kvinder
Ruth Heilmann er den eneste grønlandske kvinde, der skal med på portrættet. En enkelt færing er også på listen – det er Marita Petersen, der var den første kvindelige lagmand i Færøerne.
- Jeg tænkte på mange andre dygtige kvinder, der også har arbejdet for Grønland og Rigsfællesskabet. Nogen må jo have lagt mærke til mig i løbet af alle de år, hvor jeg har været i politik, siger Ruth Heilmann.
LÆS OGSÅ Ruth Heilmann arnallu allat 29-t qalipakkanik nersorneqarput
Og hun opfatter sit navn på listen som en måde ”at takke for det gode samarbejde i Rigsfællesskabet på”, siger hun.
- Og så tænkte jeg på min familie. Og jeg tænkte på Hans Pavia Rosing, som jeg var suppleant for i Siumut. Jeg glad for, at Folketinget har besluttet at få lavet det maleri. Det er en god idé med en kvinde fra Grønland og en fra Færøerne – det er helt i samarbejdets ånd og en måde at takke for det gode samarbejde på, siger hun.
Kunstner skal findes i en konkurrence
Ruth Heilmann var den første kvindelige formand for Inatsisartut, og hun har en lang politisk karriere. Hun har tidligere været borgmester i Maniitsoq, hun har siddet i Inatsisartut, hvor hun blandt andet blev formand for Socialreformkommissionen.
Da Jonathan Motzfeldt trak sig som formand for Inatsisartut i 2008 efter beskyldning om sexchikane, blev Ruth Heilmann valgt til posten. Der sad hun - som den første kvinde i dén stilling - frem til juni 2009.
Ruth Heilmann har også været naalakkersuisoq først for uddannelse i 2002 og igen for sundhed og familie i 2003.
Maleriet skal hænge Samtaleværelset, som Folketinget blandt andet bruger, når der er besøg af prominente udenlandske gæster og ved andre officielle begivenheder. I værelset hænger der i forvejen værker, der viser begivenheder eller personer, som har spillet en vigtig rolle i parlamentarismens historie.
Hvem der skal male værket, er endnu ikke besluttet. Som det næste skridt vil Folketingets rådgivende kunstudvalg udskrive en konkurrence, hvor tre indbudte kunstnere får mulighed for at præsentere deres bud på, hvordan portrættet kan tage sig ud.