Kunstudstilling fik det hele til at eksplodere: Nu forlader fyret museumsleder Grønland

Avannaata Kommunia og kommunaldirektør Nick Nielsen har betalt flere erstatninger og erkendt fejl i forbindelse med fyringen af Mads Mitchell. Alligevel forlader den tidligere museumsleder nu Grønland.
Konflikt med kommunen og savnet til familien gør, at Mads Mitchell siger nu farvel til Grønland. Han håber dog, at familien kommer tilbage engang i fremtiden.
15. juli 2023 09:03

Det vakte både begejstring og forargelse, da Ilulissat Kunstmuseum i begyndelsen af 2022 kunne offentliggøre, at den danske designer og kunstner Jim Lyngvild ville udstille sin fotoserie af grønlandsk sælskinddesign på det lille museum.

Det var forventeligt, at kunsten ville vække følelser blandt mange. Men da den daværende museumsleder på kunstmuseet og initiativtageren til udstillingen, Mads Mitchell, pludselig blev fyret, nåede sagen nye højder.

Siden marts 2022 har Mads Mitchell ligget i konflikt med sin tidligere arbejdsgiver Avannaata Kommunia og kommunaldirektør, Nick Nielsen.

Han mener nemlig, at kommunaldirektøren og kommunen har lavet flere lovbrud i forbindelse med fyringen, men også efter at Mads Mitchell anmeldte Nick Nielsen til politiet.

Krænket af topembedsmand

Mads Mitchell har allerede to gange fået medhold i sager mod Avannaata Kommunia og kommunaldirektør Nick Nielsen. Nu sker det igen.

For nyligt indgik den forhenværende museumsmedarbejder nemlig et forlig i en sag, der handler om, at kommunen og Nick Nielsen har krænket hans person og ære.

Alligevel er Grønland nu et overstået kapitel. Efter to år i Ilulissat har familien valgt at flytte til Danmark.

Mads Mitchell lægger ikke skjul på, at konflikten med kommunen og Nick Nielsen er en medvirkende årsag til, at han forlader sit fødeland.

- Når man har så offentlig en konflikt med en af byens mest magtfulde personer, er det et stort pres. Jeg har kun mødt kærlighed, forståelse og opbakning her i byen, men det er klart, at sagen har haft betydning, siger han.

Mads Mitchell: Føler, jeg fik ret

I Mads Mitchells stævning kan man læse, at han mener, at Nick Nielsen har delt personlige oplysninger om Mads Mitchell med kunstner og modedesigner, Jim Lyngvild. En sag der allerede har kostet kommunaldirektøren en bøde på 5.000 kroner for brud på tavshedspligten.

Derudover mener Mads Mitchell, at Nick Nielsen har misbrugt sin position i kommunen til at skaffe sig adgang til Mads Mitchells journaler. Her har kommunaldirektøren angiveligt fundet fortrolige oplysninger om Mads Mitchell, som han har brugt til at anmelde Mads Mitchell for bedrageri til Odense Kommune. En sag, som den fynske kommune har afvist.

Mads Mitchell fremsatte oprindeligt et erstatningskrav på 25.000 kroner, men parterne er blevet enige om en erstatning på 15.500 kroner.

- Jeg fik aldrig en undskyldning, men med forliget føler jeg, at jeg fik ret i, at Nicks behandling af mig var forkert, siger Mads Mitchell.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Nick Nielsen. Han ønsker imidlertid ikke at udtale sig, men henviser til sit svar til Sermitsiaq.AG:

- Det er godt, at vi har et retssamfund som betyder, at ingen er hævet over loven og kan gøre, som det passer en, selvom man er chef. Jeg har erkendt min fejl og betalt bøden, siger Nick Nielsen.

Tre gange har Mads Mitchell fået medhold

Da det i februar 2022 kommer frem, at Jim Lyngvild vil udstille sin fotoserie af grønlandsk sælskindsdesign på Ilulissat Kunstmuseum, vækker det stor debat. Værkerne beskyldes nemlig for at krænke grønlandsk kultur.

Kort efter bliver den daværende museumsleder, Mads Mitchell, fyret.

Marts 2022: SIK og Mads Mitchell rejser en sag mod Avannaata Kommunia, da de mener, at fyringen er håndteret kritisabelt og hviler på et usagligt grundlag. Kommunen indgår i juni 2022 et forlig. Mads Mitchell får som godtgørelse løn svarende til en måned.

Marts 2022: Mads Mitchell anmelder Nick Nielsen til politiet for brud på tavshedspligten. I april 2023 indvilliger Nick Nielsen i at betale en bøde på 5.000 kroner og undgår dermed en retssag.

Juni 2023: Mads Mitchell stævner Avannaata Kommunia og Nick Nielsen for at have krænket hans ære og person. Der indgås forlig. Mads Mitchell får udbetalt en erstatning på 15.500 kroner.


Ikke farvel, men på gensyn

På trods af at Mads Mitchell mener, at det nu er tydeligt for enhver, at han ikke har gjort noget forkert, er familien blevet enige om, at deres liv i Grønland er slut for denne gang.

Selv håber Mads Mitchell dog på et gensyn engang i fremtiden.

- At bo her er det mest fantastiske. I Danmark handler altid om en selv. Vi elsker Grønland, fordi man er sammen om tingene. Jeg føler mig hjemme her, og tempoet er godt for mig. Så jeg vil komme tilbage resten af livet, og vi har snakket om, at vi skal tilbage, afslutter Mads Mitchell.

KNR vil gerne vide, om sagen får konsekvenser for Nick Nielsen, der stadig er kommunaldirektør i Avannaata Kommunia. Borgmester Palle Jerimiassen ønsker dog ikke at udtale sig, da der er tale om en personsag.