Museumsleder bag Jim Lyngvild-udstilling i Ilulissat er fyret

Avannaata Kommunia har valgt at fyre Mads Mitchell som daglig leder af Ilulissat Kunstmuseum. Mads Mitchell siger, at det skyldes utilfredshed over udstillingen med Jim Lyngvild.
Mads Mitchell mener, at det var udstillingen med Jim Lyngvild, som er skyld i, at han nu er blevet fyret. Foto: Privat
10. marts 2022 12:19

Opdateret klokken 12:50 med svar fra Nick Nielsen, der er kommunaldirektør i Avannaata Kommunia. 

Sjældent har en udstilling, der ikke engang er åbnet, vakt så meget debat som Jim Lyngvilds kommende fotoudstilling på Ilulissat Kunstmuseum.

Nu kan der så skrives endnu et kapitel til fortællingen om de omdiskuterede kunstværker.
Mads Mitchell, der som daglig leder af kunstmuseet tog initiativ til udstillingen, er nemlig blevet fyret af Avannaata Kommunia. 

LÆS OGSÅ Fotoserie vækker harme: Jim Lyngvild overvejer at droppe udstilling i Ilulissat

Ifølge kommunen skyldes fyringen samarbejdsvanskeligheder, men spørger man Mads Mitchell, er forklaringen en helt anden:

- Jeg tror, at jeg er blevet fyret, fordi jeg har lavet en udstilling, som gav for meget debat, og som nogen måske mener har været negativ for kommunen, siger Mads Mitchell.

Han afviser kommunens påstand om, at der har været samarbejdsvanskeligheder:

- Jeg har ikke haft samtaler eller hørt om problemer. Efter den store debat om udstillingen, ville de fyre mig. De problemer, som kommunen er kommet med, er blevet modbevist, så derfor har de trukket dem tilbage, men så vælger de bare noget andet.

Leder liker negative opslag om Jim Lyngvild på Facebook

Mads Mitchell erkender, at der i forbindelse med Jim Lyngvild udstillingen har været en enkelt konflikt mellem ham og en leder i kommunen. 

LÆS OGSÅ Da ti grønlandske kunstnere sagde nej, sprang Jim Lyngvild til

Konflikten opstod, da Mads Mitchell konfronterede lederen med, at han på Facebook kunne se, at lederen havde liket flere opslag, som var imod Jim Lyngvild og hans værker:

- Jeg sidder og følger med i debatten omkring Jim Lyngvild, og så ser jeg, at min nærmeste leder liker de opslag, der er negative mod Jim Lyngvild. Det er opslag, der opfordrer til boykot af Jim Lyngvild og Great Greenland. Der er også andre opslag, der er negative omkring udstillingen, siger Mads Mitchell og fortsætter:

- Jeg skriver til lederen, at jeg synes, at der er mærkeligt, at min leder ikke vil snakke med mig om det, men gør det offentligt. Det mener hun dog ikke, da det er en privat profil. Jeg blev utrolig ked af det over det.

KNR har set dokumentation for, at lederen har liket negative opslag på Facebook. 

Udstillingen i fare?

Efter planen skal udstillingen med Jim Lyngvilds værker åbne søndag den 13. marts. 
Interessen for at komme ind og se billederne har været stor. Der er allerede solgt næsten 100 billetter, men lige nu er det dog usikkert, om billederne kommer op at hænge. 

LÆS OGSÅ Forsker: Debatten om Jim Lyngvild-billeder er sund for os

Mads Mitchell understreger dog, at han ikke ønsker at hævne sig:

- Hvis Jim flytter sin udstilling, så er det Jims beslutning. Jeg ønsker ikke at skade museet eller kommunen. Jeg vil bare gerne have, at borgerne kan se udstillingen, siger Mads Mitchell. 

Kommunaldirektør: Vi har været glade for Mads

KNR talt med Nick Nielsen, der er kommunaldirektør i Avannaata Kommunia for at forholde ham den kritik, som Mads Mitchell rejser. Til KNR siger han:

- Jeg vil gerne slå fast, at den her sag ikke har noget med udstillingen at gøre. Vi støtter udstillingen og synes, at det er et flot arbejde, som Mads har lavet. 

Hvorfor fyrer I ham så?

- Når det handler om personalesager, kan vi ikke udtale os. Jeg kan dog bekræfe, at vi ikke længere har samarbejde med Mads efter 16. marts.