Fotoserie vækker harme: Jim Lyngvild overvejer at droppe udstilling i Ilulissat

Designer Jim Lyngvild bliver kritiseret for at misbruge grønlandsk kultur med fotoserie af sælskindsdesign. - Det er lavet med kærlighed til Grønland, siger han.
18. februar 2022 16:48

"Racist", "skadende over for grønlandsk kultur" og "priviligeblind".

Sådan lyder noget af kritikken på de sociale medier om den danske designer Jim Lyngvild og hans fotoserie af grønlandsk sælskindsdesign.

Billederne er lavet på invitation af henholdvis Great Greenland og Ilulissat Art Museum og viser sælskindsdesign, båret af grønlandske modeller, som er fotograferet i naturen. Modellerne fremstår på flere billeder som dyr, for eksempel er der en, der ligger i vandkanten med sælskindtøj på.

LÆS OGSÅ Jim Lyngvild laver kampagne til Great Greenland: Det er min gave til sælindustrien

Men det er ikke på sin plads, mener Klaudia Petersen, der er en af banerførerne af kritikken. Ifølge hende er Jim Lyngvild ikke den rigtige til at bruge grønlandsk design som kunst.

- Endnu engang er det en udefrakommende, der skal repræsentere os. 'Se mine vilde dyr, se mine kreationer, mit Grønland og mine grønlændere'. Den måde, han fremviser det på, er som om, vi er hans ejendele, siger hun.

Klaudia Petersen mener, at Great Greenland og Ilulissat Art Museum burde have sat grænser for, hvordan grønlandsk sælskind - og dermed kultur - bliver fremstillet og allerhelst have brugt en grønlandsk designer.

- Vores kultur og åndelighed er ikke et tag-selv-bord, som bare kan fortolkes, som man vil, siger Klaudia Petersen.

- Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke vil have, at der kommer nogen udefra, og ikke må det ene og det andet. Det handler bare om, at det skal være i respekt, og der skal være grænser, siger hun.

Lyngvild: Kunsten er fri

Men kritikken er helt forfejlet, mener Jim Lyngvild. Han elsker Grønland, grønlændere og hele kulturen bag, understreger han. Men alle har ret til at udtrykke sig kulturelt og kunstnerisk.

- Kultur eller kunsten er fri for alle. Så når jeg laver et billede, laver jeg en kunstnerisk fortolkning, siger han til KNR.

Jim Lyngvild har dog ikke lavet billederne uden omtanke, mener han. Hans første idé var at bruge kamikker, lavet af den danske designer Peter Jensen og vist på London Fashion Week i 2009. Det medførte dødstrusler til designeren fra flere grønlandske personer. 

Kamikkerne blev Jim Lyngvild dog frarådet at bruge. Næste tanke var at illustrere de grønlandske myter, heriblandt "Havets Moder", i sin fotoserie. Men det var at røre ved en national myte og ikke en god idé heller, lød advarslen fra flere sider. 

LÆS OGSÅ Faldende indhandling udfordrer Great Greenland

I stedet faldt valget på en illustration af den grønlandske natur gennem sælskind og menneskemodeller. Men også det har mødt kritik - til Jim Lyngvilds overraskelse.

 

Foto © : Jim Lyngvild

Foto: Jim Lyngvild.

- Jeg bruger ikke bare kunstnerisk frihed til at trumle hen over folk. Jeg prøver virkelig at bevæge mig fremad. Men det, jeg oplever, er virkelig censur - en direkte censur og ikke en kærlighed til sin kultur, siger han.

Han oplever dog, at kritikken er fremført af et klart mindretal af grønlændere, som er meget højlydte på især de sociale medier.

- Der sidder en lille, bitte håndfuld - måske 10-15 mennesker - og er enorm sure og enormt krænkede over det, jeg gør. Men de var også sure, da Great Greenland lavede en LGBT-regnbue-taske, og de er også sure over alle mulige andre ting. Men det er dem, der får deres vilje gang på gang på gang, siger han.

Og det forstår han ikke. For han kan ikke se, at billederne vil skulle ødelægge, mistolke eller stjæle noget fra den grønlandske kulturarv - tværtimod.

- Den grønlandske kultur er så stærk. Det er en af de rigeste, jeg nogen sinde har oplevet. Jeg kan aldrig ødelægge den grønlandske kultur, om jeg så lavede ti millioner billeder, siger Jim Lyngvild.

Han understreger, at han også har modtaget meget støtte fra grønlændere til fotoserien. Blandt andet på et opslag i Facebookgruppen Nuummi Aperiinnariarit:

- Waow! Super flot. Du skal ikke undskylde eller retfærdiggøre din kunstneristiske frihed. Det er superflot og inspirerende, skriver en bruger. 

- Nice, nyt og udfordrende. Det er ski da i orden. Flotte billeder, skriver en anden.

Alligevel overvejer Jim Lyngvild at droppe udstillingen på Ilulissat Art Museum, som efter planen skal åbne 13. marts.

- Det gør jeg, fordi det her må aldrig nogensinde blive "Jims kamp mod Grønland" eller "Jims kamp i medierne" eller en kulturkamp mod hinanden. Det her er skabt af kærlighed, siger Jim Lyngvild.