Fyret museumsansat glæder sig over bøde til topembedsmand

For anden gang har Mads Mitchell fået ret i, at Avannaata Kommunia handlede yderst kritisabelt, da de sidste år afskedigede ham.
Mads Mitchell håber, at kommunen kan se, at de har handlet forkert, og at de derfor kommer med en undskyldning.
25. april 2023 11:00

Mads Mitchell er glad og lettet over, at Nick Nielsen, der er kommunaldirektør i Avannaata Kommunia, accepterer at betale en bøde på 5.000 kroner for at have brudt sin tavshedspligt.

- Jeg er glad for, at der nu er kommet en afslutning, men jeg er ked af, at det er kommet dertil, siger Mads Mitchell til KNR.

Det var i forbindelse med Jim Lyngvilds meget omdiskuterede udstilling på Ilulissat Kunstmuseum, at kommunaldirektøren brød sin tavshedspligt ved at skrive i en SMS til Jim Lyngvild, at han ville fyre Mads Mitchell.

Brud på tavshedspligten

§ 50. For brud på en tjenstlig tavshedspligt dømmes den, som virker eller har virket i offentlig tjeneste eller hverv, og som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger, hvortil den pågældende i den forbindelse har fået kendskab.

Mads Mitchell var dengang ansat på kunstmuseet og manden, der havde fået Jim Lyngvilds udstilling til byen.

Mads Mitchell mente, at SMS-beskeden indeholdt personfølsomme oplysninger, og derfor anmeldte han 15. marts sidste år Nick Nielsen til politiet for overtrædelse af kriminallovens paragraf 50 om brud på tavshedspligten. En sag han nu har fået medhold i.

- Jeg er glad for, at han erkender sin skyld, siger Mads Mitchell.

Nick Nielsen vil ikke udtale sig til KNR I forbindelse med sagens afgørelse. I en pressemeddelelse konstaterer han dog, at bøden bliver betalt for at undgå en retssag.

- Min advokat mener, at jeg skal frifindes, hvis sagen blev gennemført for domstolene. Jeg har imidlertid valgt at acceptere bøden, idet jeg foretrækker dette fremfor at skulle deltage i en retssag, skriver han i en pressemeddelelsen.

Dermed blev SMS-beskeden altså ekstraordinær dyr for kommunaldirektøren.

En usædvanlig fyring

Det er ikke første gang, at Mads Mitchell er på kant med sin tidligere arbejdsgiver.

Den opsigtsvækkende fyring fik nemlig Mads Mitchell til at rejse en sag mod kommunen, da han mente, at fyringen byggede på falske anklager. Han mente heller ikke, at han fik en fair mulighed for at blive hørt i forbindelse med afskedigelsen.

På vegne af Mads Mitchell anlagde fagforeningen SIK derfor en sag mod Avannaata Kommunia. Dengang sagde sekretariatschef i SIK, Bjarne Petersen, til Sermitsiaq.AG.

- Det har mildt sagt været en rodet forestilling, vi her har været vidne til.

Mads Mitchell endte med at indgå et forlig med kommunen, hvor han fik en måneds løn i godtgørelse.

Kompensationen ser han i dag som et bevis på, at fyringen ikke byggede på en retfærdig og saglig vurdering.

- Hvis man ser på min fyring, så var hele forløbet underligt. Der er ikke nogen, der kan give en grund til, at jeg blev fyret – andet end personlige interesser eller Jim Lyngvild-sagen, siger Mads Mitchell.

Med bøden til kommunaldirektør Nick Nielsen, er der sat et juridisk punktum i sagen omkring Mads Mitchells fyring.

Hovedpersonen håber dog stadig på, at kommunen vil række hånden ud og erkende, at man har handlet forkert.

- Jeg håber at få en undskyldning fra borgmester Palle Jerimiassen for den behandling, jeg har fået af kommunen, siger Mads Mitchell.

Det har ikke været muligt for KNR at få en reaktion fra Palle Jerimiassen.