Kommunaldirektør anmeldt til politiet for Jim Lyngvild-SMS

Kommunaldirektøren i Avannaata Kommunia, Nick Nielsen, er blevet meldt til politiet for brud på tavshedspligt.
Nick Nielsen, kommunaldirektør i Avannaata Kommunia, vil ikke kommentere på anmeldelsen.
15. marts 2022 16:39

Den nu tidligere medarbejder på Ilulissat Kunstmuseum, Mads Mitchell, har valgt at anmelde Nick Nielsen, der er kommunaldirektør i Avannaata Kommunia, til politiet.

I kvitteringen for anmeldelsen skriver Ilulissat Politi, at sagen handler om, at kommunaldirektøren har videregivet fortrolige oplysninger.

LÆS OGSÅ Museumsleder bag Jim Lyngvild-udstilling i Ilulissat er fyret

Ifølge Mads Mitchell har Nick Nielsen dermed brudt sin tjenstlige tavshedspligt, hvorfor han nu anmelder kommunaldirektøren.

- Jeg vælger at anmelde Nick Nielsen, fordi jeg føler mig dybt krænket over den måde, han behandler mine oplysninger på. Mine fortrolige ansættelsesforhold er ikke noget, man skal bruge til at sladre med, siger Mads Mitchell til KNR.

KNR har foreholdt Nick Nielsen anmeldelsen, men han ønsker ikke at kommentere sagen.

Fortrolig SMS til Jim Lyngvild

Anmeldelsen af Nick Nielsen skyldes en SMS-besked, der den 27. februar blev sendt af Nick Nielsen til Jim Lyngvild.

Her stod der, at Mads Michell vil blive opsagt ved udgangen af marts.

Først den efterfølgende dag den 28. februar fik Mads Mitchell besked om, at hans ansættelse på Ilulissat Kunstmuseum ikke bliver forlænget.

LÆS OGSÅ Kommunaldirektør sendte fortrolig SMS til Jim Lyngvild

KNR har tidligere fået Britta Keldsen, der er advokat og indehaver af Arctic Law, til at vurdere, om Nick Nielsen gør noget forkert, når han skriver om en ansats ansættelsesforhold til Jim Lyngvild.

Dengang vurderede hun:

- Det er som minimum dårlig forvaltningsskik. Hertil kommer, at det er brud på direktørens tavshedspligt i personalesager, og kan også være et brud på persondataloven (datalæk), siger Britta Keldsen.

Det er vigtigt at understrege, at Britta Keldsen ikke har noget med anmeldelsen at gøre.

Mads Mitchell: Jeg blev fyret på grund af Jim Lyngvilds værker

Ifølge Avannaata Kommunia skyldes fyringen af Mads Mitchell samarbejdsproblemer, men spørger man Mads Mitchell, ligger forklaringen et helt andet sted.

- Jeg tror, at jeg er blevet fyret, fordi jeg har lavet en udstilling, som gav for meget debat, og som nogen måske mener har været negativ for kommunen, har Mads Mitchell tidligere sagt til KNR.

LÆS OGSÅ Fotoserie vækker harme: Jim Lyngvild overvejer at droppe udstilling i Ilulissat

Udstillingen, som Mads Mitchell hentyder til, er Jim Lyngvilds billeder af grønlandsk sælskindsdesign, båret af grønlandske modeller, som er fotograferet i naturen.

Billederne har skabt stor debat i både Grønland og Danmark, hvor nogen mener, at Jim Lyngvilds værker foregøgler og forvrænger den grønlandske kultur.

Foto © : Jim Lyngvild

Ovenfor ses et af de billeder, der nu kan opleves på Jim Lyngvild-udstillingen i Ilulissat.

Mads Mitchell har tidligere indrømmet, at der i forbindelse med Jim Lyngvild-udstillingen har været en enkelt konflikt mellem ham og en leder i kommunen.

Konflikten opstod, da Mads Mitchell konfronterede lederen med, at han på Facebook kunne se, at lederen havde liket flere opslag, som var imod Jim Lyngvild og hans værker.

- Jeg ser, at min nærmeste leder liker de opslag, der er negative mod Jim Lyngvild. Det er opslag, der opfordrer til boykot af Jim Lyngvild og Great Greenland.

- Jeg skriver til lederen, at jeg synes, at der er mærkeligt. Det mener hun dog ikke, da det er en privat profil, forklarede Mads Mitchell i sidste uge til KNR.

Politiet går i gang med efterforskningen

Grønlands Politi vil nu efterforske sagen og vurdere, om der er grundlag for at rejse en sigtelse mod Nick Nielsen for brud på hans tavshedspligt.

Hvis det vurderes, at der er grundlag for at rejse en sigtelse, vil der blive lavet yderligere efterforskning.

Først derefter vil anklagemyndigheden vurdere, om der også skal rejses tiltale mod Nick Nielsen eller ej.

- Såfremt anklagemyndigheden vurderer, at der er en betydelig sandsynlighed for, at den sigtede vil kunne blive fundet skyld i retten, vil der blive rejst tiltale mod personen, oplyser Grønlands Politi.