KTI ser frem til flere praktikpladser

Det vækker glæde hos de tekniske skoler, at Naalakkersuisut med et lovforslag, vil tvinge alle større virksomheder, private som offentlige, til at tage imod praktikanter, eller betale en bøde. For den store mangel på praktikpladser stoppe mange fra at tage en uddannelse.
Jern og Metal
Foto © : KNR
Skrevet af Sara K. Jakobsen
14. juli 2016 09:03

Minik Amossen arbejder i Jern & Metalskolen i Nuuk. Han er selv færdiguddannet og vejleder eleven Aqqaluk Hansen. For Minik har uddannelsen ikke været ligetil, da han i sin tid har brugt lang tid på at finde en praktikplads.

- Jeg brugte halvdelen af min uddannelse på at prøve at skaffe en praktikplads. Det ville have gavnet mig mere hvis jeg havde fået en plads med det samme, fortæller Minik Amossen.  

Læs også SIK og GE: Naalakkersuisut bruger bulldozermetoder

Læs også Praktikpladsmangel stopper unges uddannelse

Sidste år fik kun en tredjedel af de egnede elever en praktikplads. Og i år måtte Aqqaluk Hansen også kæmpe hårdt.

- Jeg søgte ind på 26 forskellige praktikpladser, men uden held. Der var simpelthen ikke arbejde til flere praktikanter og lærlinge. Så kontaktede jeg Deres Auto, og der kom jeg ind som den sidste, siger eleven fra Jern og Metalskolen, Aqqaluk Hansen.

For at komme problemet til livs, vil Naalakkersuisut pålægge private og offentlige virksomheder, over en vis størrelse,  til at oprette flere praktik- og lærlingepladser.

Læs også GE: Byggeriet skal planlægges bedre

Lovforslaget bliver kritiseret for ikke at tage hensyn til om virksomhederne har nok faglærte til at tage sig af eleverne.
Forstanderen for det tekniske skoler, KTI, er dog så glad for det nye forslag, at han indtil videre ikke lader sig skræmme af kritikken. 

Læs også Myndighederne laver nyt initiativ

Læs også Qulaarpaa

-  Hvis det viser sig at der blev for mange praktikanter i forhold til faglærte, så skal man selvfølgelig ind og kigge på det. Men, jeg mener ikke at man, på nuværende tidspunkt, skal begynde at ryste i bukserne, over at skulle tage flere praktikanter indenfor vores område, siger forstander i KTI, Jokum Møller.

Også i Bygge & Anlægsskolen under KTI er der massive problemer med manglende praktikpladser. I 2015 fik 19 procent af dem som var egnede til uddannelsen en praktikplads i en virksomhed.