SIK og GE: Naalakkersuisut bruger bulldozermetoder

SIK og Grønlands Erhverv afviser i et fælles høringssvar Naalakkersuisuts forslag til, hvordan der kan skaffes flere lærlinge- og praktikpladser på private og offentlige arbejdspladser.
Foto © : Dave Wilson
08. juli 2016 10:17

Ren bulldozermetode og skrivebordsarbejde, mener arbejdsmarkedets parter:

-Vi synes, det er en bureaukratisk konstruktion, som ikke får løst problemerne, siger direktør i Grønlands Erhverv, Brian Buus Pedersen.

 

Læs også GE: Byggeriet skal planlægges bedre

 

Forpligtes til praktikpladser

Ifølge forslaget fra naalakkersuisoq for arbejdsmarked, Vittus Qujaukitsoq skal alle private virksomheder og offentlige myndigheder over en vis størrelse forpligtes til at tage lærlinge og praktikanter, der er fastboende i Grønland.

Kravet er at 7,5 procent af medarbejderne på en arbejdsplads skal udgøres af lærlinge og praktikanter.

Det betyder i praksis, at for eksempel en arbejdsplads med mellem 12 og 25 medarbejdere mindst skal tage een lærling eller praktikant. Op til 38 ansatte udløser to lærepladser og så videre. Jo flere ansatte jo flere praktikpladser, skal virksomheden oprette.

Lovforslaget lægger også op til, at de arbejdspladser, som ikke opretter det påkrævede antal lærepladser skal indbetale til en nyoprettet Lærlinge- og Praktikantfond, hvor pengene bruges på skolepraktikordninger.

Men en afgift for ikke at tage lærlinge er ingen løsning på problemet, men en ren afgiftlov, siger direktør i GE, Buus Pedersen:

- Det er lidt sådan en bulldozermetode, som i virkeligheden skal tvinge virksomhederne til med skatte og strafafgifter at tage flere lærlinge og elever.

 

Læs også Myndighederne laver nyt initiativ

 

Kritisabelt med særlov

Parterne finder det også yderst betænkeligt, at loven er en særlov, som ikke underlægges Naalakkersuisoq for Uddannelse.

Det går ud over samarbejdet mellem departementet, uddannelsesstederne og de offentlige og private virksomheder, siger næstformand i lønmodtagerorganisationen, SIK Kasper Larsen:

 - Praktikken er jo en del af uddannelsforløbet. Derfor synes vi, at den bør høre under uddannelsesdepartementet. Det er det, vi mest hæfter os ved, siger Kasper Larsen, som sammen med GE også kritiserer, at forslaget ikke tager hensyn til, om der er nok uddannede på arbejdspladsen til at tage sig af de unges oplæring:

 - Vores interesse fra SIK er jo, at flere bliver uddannet, og hvis flere elever skal sættes i gang, så skal antallet af lærlinge og praktikvejledere hænge sammen, siger næstformand i SIK, Kasper Larsen.

SIK og GE er enige i, at det er nødvendigt at skaffe flere praktikpladser.   

- Men det arbejde skal ske i en fælles arbejdsgruppe under Uddannelsesdepartementet med deltagelse af arbejdsmarkedets parter og uddannelsesstederne. Og ikke som et skrivebordsarbejde, lyder det fra arbjedsmarkedets parter.