Foto: Jørgen Chemnitz

QULAARPAA GE: Byggeriet skal planlægges bedre

Selvstyret og kommunerne skal blive bedre til at planlægge nybyggeri og renoveringsopgaver, hvis virksomhederne skal tage flere lærlinge. Sådan lyder indsparket fra Grønlands Erhverv til debatten om, at hundredvis af unge hvert år søger forgæves ind på erhvervsuddannelserne, fordi de ikke kan få en praktikplads.

- Det kører op og ned med det resultat, at man i perioder har overophedning og i perioder er der for lidt at lave flere steder, siger Brian Buus Pedersen, direktør i Grønlands Erhverv.

Han mener, at Selvstyret og kommunerne skal blive langt bedre til at planlægge bygge og anlægsopgaverne, hvis GE’s omkring 500 medlemsvirksomheder skal etablere flere praktikpladser til unge, der gerne vil have en erhvervsuddannelse.

- Vi har set det på seneste, hvor en del midler er blevet pumpet ud i byggeri og anlæg, og det er vi selvfølgelig glade for i Grønlands Erhverv, men det nytter ikke noget, når vi får en ujævn byggetakt, siger Brian Buus Pedersen.

Læs også QULAARPAA Søfartsuddannelse holder på eleverne

Ifølge Brian Buus Pedersen betyder en ujævn byggetakt, at virksomhederne bliver meget forsigtige med at antage nye lærlinge.

- De ser på deres ordrebøger og kan kun se tre, seks eller ni måneder frem, og de er meget forsigtige med at antage nye lærlinge, siger Brian Buus Pedersen.

Et andet problem, der ifølge Brian Buus Pedersen, forhindrer virksomhederne i at tage lærlinge, er de unges sproglige færdigheder.

Læs også QULAARPAA Praktikpladsmangel stopper unges uddannelse

- De ved af erfaring, når de sidder kigger ansøgernes kvalifikationerne nærmere efter, at det er et spørgsmål om 14 dage, inden vedkommende kaster håndklædet i ringen, fordi de ikke kan dansk og engelsk nok til at kunne begå sig på en arbejdsplads. Det bliver man simpelthen nødt til at tage fat på politisk, siger Brian Buus Pedersen, direktør i Grønlands Erhverv.

Torsdag aften svarer politikerne på Brian Buus Pedersens kritik i debatprogrammet Qulaarpaa.

Læs også QULAARPAA Kun én procent kommer i gang med en erhvervsuddannelse


 

Sider