Kruse langer ud efter WWF

Kruse mener, at stort fiskeri efter hellefiske i Diskobugten retfærdiggøre større fiskeri i Qaanaaq - biolog køber ikke argument.
Foto © : Nauja Møller/KNR
09. marts 2016 04:42

Fangerne i Qaanaaq skal have lov at fange flere hellefisk. Det slår naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse fast en pressemeddelelse, hvor han langer ud efter Verdensnaturfonden WWF.

Udmeldingen kommer efter WWFs mand i Nuuk Kaare Winther Hansen kommenterede på Karl-Kristian Kruses kronik.

- Der findes nærmest ingen viden om hellefisk-bestanden ved Qaanaaq, og sættes der turbo på fiskeriet, risikerer man et kollaps, der vil sabotere omstillingen fra fanger til fisker næsten inden den er begyndt, sagde Winther Hansen til AG.

Læs også Biolog kalder på forvaltningsplan

Den udmelding får dog Karl-Kristian Kruse til at se rødt.

- Jeg tager kraftigt afstand fra WWF´s påstand om, at fiskeriet efter hellefisk vil kollapse, når der er sat fart på fiskeriet, skriver Kruse i en pressemeddelelse.

Der fanges flere hellefisk i Disko end Qaanaaq

Kruse peger på, at de seneste tal fra Royal Greenlands indhandlingssted viser, at der forrige år er indhandlet 138 tons hellefisk i Qaanaaq, hvilket er meget mindre end fangsten af hellefisk i Diskobugten.

- Tyder tallene på, at der er ved at blive overfiskeri i området? Tværtimod, lyder det retorisk fra naalakkersuisoq.

Læs også Kruse forstår ikke kvoterne

Naturinstituttets hellefiskeforsker Rasmus Nygaard fortæller dog, at der ikke findes ret meget viden om bestanden i Qaanaaq, og gør det det klart, at det ikke rigtigt giver mening, at bruge bestanden i Diskobugten som argumentation for, hvor meget man kan fiske i Qaanaaq.

- De hellefisk der er i Diskobugten, de bliver i høj grad i Diskobugten og dem der er udenskærs de bliver i høj grad udenskærs. Det betyder også, at bestandene i de forskellige områder, de er ikke nødvendigvis lige store. Derfor kan man heller ikke sige noget om, hvor stort potentialet er for fiskeri i Qaanaaq på nuværende tidspunkt, siger Rasmus Nygaard.