Foto: Nauja Møller/KNR

Kruse forstår ikke kvoterne

Naalakkersuisoq begriber ikke, hvorfor han har sat isbjørnekvoten, som han har, skriver han i kronik.

Naalakkersuisoq Karl-Kristian Kruse har svært ved forstå, hvorfor han handler som han gør. Det er en overraskende udmelding, men den kommer fra ham selv i denne uges udgave af AG.

Hvorfor må de skyde 35 isbjørne i Ittoqqortoormiit og kun seks i Qaanaaq. Det forstår naalakkersuisoq for fangst ikke, hvilket han gør klart i en kronik i avisen AG.

Her forklarer Karl-Kristian Kruse, at han i Qaanaaq flere gange blev spurgt, hvorfor de kun må skyde seks bjørne.

- Jeg må erkende, at jeg faktisk havde svært ved at forklare, hvorfor de ikke kan fange flere isbjørne, selvom det er mig, som har ansvaret for de årlige isbjørnekvoter, skriver Karl-Kristian Kruse.

Årsagen er dog ikke så kompliceret. Det fremgår nemlig af paragraf 3 i Inatsisartutloven om fastsættelse af kvoter, hvad Naalakkersuisut skal lægge til grund for kvoterne.

- Kvotefastsættelsen sker under hensyntagen til internationale aftaler, biologisk rådgivning, brugerviden samt høring af Fangstrådet, lyder loven.

Bestandens størrelse afgørende

Sofie Erbs-Maibing er sagsbehandler for Isbjørne i departementet og skåret ind til benet, er det ganske simpelt, hvordan kvoterne tildeles, forklarer hun.

- Kvoten er så stor, som bestanden tillader. Det er ikke afhængigt af antallet af fangere, men antallet af dyr, siger hun.

Karl-Kristian Kruse gør det dog klart, at det undrer ham, at kvoten kan variere fra sted til sted i landet.

Læs også Kruse vidste ikke bedre

Læs også Isbjørne invaderer Ittoqqortoormiit

- Jeg er uforstående overfor, at kun seks isbjørne må nedlægges i Qaanaaq, mens kvoten for Ittoqqortoormiit alene er på hele 35 om året, skriver Kruse i kronikken.

Naalakkersuisoq slår herefter fast, at kvoten bør hæves i samarbejde med de relevante forvaltninger. Det kan nemlig ikke passe, at fire fangere, der har fanget én bjørn skal deles om den, argumenterer han.

Ny rådgivning på vej

Karl-Kristian Kruse er dog selv naalakkersuisoq for området og ansvarlig for forvaltningen og selve rådgivningen skal, modsat Kruses ønske, ikke tage hensyn til antallet af fangere, men kun bestanden af dyr.

Allerede i år kommer der dog ny rådgivning på isbjørnebestanden i Qaanaaq, hvilket muligvis fører til ændrede kvoter.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt