Foto: WWF

Isbjørne invaderer Ittoqqortoormiit

Isbjørne har i denne sommer invaderet Illoqqortoormiit. Flere end tidligere går rundt mellem husene. Det gør borgerne utrygge, mens børnene nogen gange hverken kan gå i skole eller ud at lege.

- Det er ikke betryggende, især når man har børn.

- De kan ikke engang lege lige udenfor huset, selvom vejret er fint, da der er isbjørne i nærheden, fortæller Mette Hammken til KNR.

Det samme oplever jagtbetjenten Erling Madsen.

- Problemerne er størst i august og september, og vi har især i september haft invasion af isbjørne især på vores losseplads, hvilket er ved at blive et stort problem for byens beboere, der føler sig utrygge, når der er så mange isbjørne i nærområdet, siger Erling Madsen.

Læs også Isbjørnepatrulje i Ittoqqortoormiit fortsætter

 Nogle gange må borgerne tage drastiske skridt for at beskytte sig.

- Der var dårligt vejr og dårlig sigtbarhed i Ittoqqortoormiit her til morgen, og da Mette Hammekens mand skulle på arbejde, var han nødsaget til at medbringe riffel i tilfælde af, at han mødte en isbjørn på vejen, fortæller Mette Hammeken

Det hjælper dog ikke at prøve skræmme dyrene med rifler.

Verdensnaturfonden har finanseret patrujleringen af isbjørne i Ittoqqortoormiit i august og september. Og man har nu forlænget patruljeringen i oktober med. Samtidig er WWF i gang med undersøge brugen af gummikugler, da denne metode har hjulpet i andre lande, fortæller jagtbetjenten.

- Verdensnaturfonden er i gang med at skaffe materiale angående gummikugler, der er afprøvet i Canada og Svalbard med gode resultater, og vi forventer at få fat i det i løbet af kort tid, siger Erling Madsen.

Læs også Naturinstituttets isbjørneforskning hædret

Jagtbetjenten mener, at jagtsæson på isbjørne bør forlænges.

Når jagtsæsonen er ovre, kan borgerne nemlig ikke gøre noget, når isbjørnene går ind i byen for at få fat på slædehundenes mad, der ligger omkring husene.

-  Det er trættende at skulle leve med angsten hele tiden og være bange for, at der kommer en isbjørn, der samtidig ikke kan skydes, siger Mette Hammeken.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.glKNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt