Krænket af Peter Grønvold: Det er de færreste, der ønsker at melde et medmenneske til politiet

Tirsdag blev KNI's forhenværende direktør dømt for at have blufærdighedskrænket seks medarbejdere. KNR har talt med tre af dem, og de er lettede over kredsrettens afgørelse.
Jonna Lynge, Paarnaq Mølgaard og Victoria Olsen er tre af de seks kvinder, som har anmeldt tidligere KNI-direktør, Peter Grønvold Samuelsen, for blufærdighedskrænkelser. Foto © : Dorthea Reimer-Johansen, KNR

- Det er ikke helt gået op for mig endnu. Men jeg føler lettelse indeni nu, hvor det er slået fast, at den måde, vi er blevet behandlet på, er forkert, siger Jonna Lynge. 

Hun er blandt de seks kvinder, der tirdag fik rettens ord for, at de blev udsat for blufærdighedskrænkelser af Peter Grønvold Samuelsen, mens han var øverste chef i KNI. 

Qeqqa Kredsret idømte ham tre måneder i anstalt. Ligesom han skal betale 5.000 kroner til hver af dem. 

En dom, der straks udløste tårer hos de af kvinderne, der befandt sig på tilhørerrækkerne i retssalen i Sisimiut. 

LÆS OGSÅ Peter Grønvolds forsvarer efter krænkelsesdom: Min klient er meget skuffet

- Selvfølgelig er det hårdt, også psykisk. Den her sag er voldsom. Derfor har vi glædet os til, at det er ovre. Også fordi det er blevet udskudt flere gange, og vi har prøvet at være stærke, lød det fra Victoria Olsen. 

Også Paarnaq Mølgaard var følelsesmæssigt berørt, da KNR talte med hende efter domsafsigelsen. 

- Det giver en enorm ro, at det nu bliver understreget, at det er forkert med stiltiende blufærdighedskrænkelser på arbejdspladsen, sagde hun.

Grænseoverskridende chef

Paarnaq Mølgaard, Victoria Olsen og Jonna Lynge har i retten fortalt, at de flere gange under deres ansættelse i KNI blev krænket af den daværende direktør. 

De beskrev, at det var hverdag på kontoret at blive udsat for uønskede berøringer fra Peter Grønvold Samuelsen. 

Krænkelser i KNI 

 

I marts 2021 kom det frem, at Peter Grønvold Samuelsen var blevet meldt til politiet for krænkelser af fem kvindelige medarbejdere. 

 

Kort forinden var han fratrådt sin stilling som administrerende direktør for KNI efter at have siddet på posten i syv år. 

 

Qeqqa Kredsret var både på grund af vejret, corona og nye oplysninger nødsaget til at udskyde sagen tre gange, før der den 19. april 2022 faldt dom.

 

Under retsmødet den 19. april trådte endnu en kvinde frem og sagde, hun var blevet krænket af Peter Grønvold Samuelsen, mens hun var ansat i KNI.  

 

Kredsretten kendte ham skyldig i at have begået blufærdighedskrænkelse mod alle seks kvinder. 

 

Han blev idømt tre måneders ubetinget anstaltsanbringelse. Han blev også dømt til at betale 5.000 kroner i tortgodtgørelse til alle seks. 

 

Dermed fulgte retten anklagemyndighedens krav.  

 

Den nu 61-årige Peter Grønvold Samuelsen har gennem hele sagsforløbet afvist alle anklager og krævede frifindelse.

 

Han og hans forsvarer har nu anket dommen til landsretten, mens anklagemyndigheden har modanket. 

 

Det vides endnu ikke, hvornår sagen kommer for Grønlands Landsret. 
 

Det kunne være en hånd i nakken eller ned langs ryggen og ved bh-området, lange kram eller kys på kinden.

Samtidig havde han det med at dreje samtaler over på emner af seksuel karakter. 

LÆS OGSÅ Tidligere KNI-direktør dømt for krænkelser: Tre måneder i anstalt

Altsammen noget, som de ikke følte, de kunne sige fra over for, fordi de var bange for at miste deres job. 

Peter Grønvold Samuelsen har under hele sagsforløbet nægtet sig skyldig og afvist alle anklager om blufærdighedskrænkelse. 

I retten tirsdag sagde han, at kvinderne har anmeldt ham til politiet, fordi de ønsker at tilsmudse hans person. 

- Den kulturændring, jeg har været en del af som administrerende direktør, førte en lang række ændringer med sig, som måske ikke var så populære. Om det har gjort folk bitre, kan jeg kun gisne om, sagde han. 

Større end KNI

Kvinderne står dog fast på deres version af sagen. 

- Det har kostet meget privat. Både personligt og for min familie. Det er de færreste, der ønsker at melde et medmenneske til politiet. Men vi har været overbeviste om, at den måde, som vi blev behandlet på, ikke var korrekt. Det har bestemt ikke været nemt, siger Jonna Lynge. 

Hun mener, at dommen er vigtig i et større perspektiv. 

LÆS OGSÅ Endnu en kvinde anklager tidligere KNI-direktør for krænkelser

- Den er vigtig. Ikke alene nu, men også i fremtiden. Ikke kun for kvinder, men for det generelle samfund og den næste generation. Det, der er sket i KNI, sker ikke alene i KNI. Det sker kloden rundt, men der bliver ikke talt om det, fordi det er tabubelagt, siger hun og fortsætter:

- Der er nok en masse kvinder, der bliver behandlet sådan og tydeligt kan mærke ubehag, men de ved ikke, hvad de skal gøre. De bliver måske bare pinligt berørt. Det, håber jeg, at man kommer til at tale mere åbent om, og at man handler, hvis man føler, at man bliver behandlet forkert. 

Anket til landsretten

Paarnaq Mølgaard opfordrer alle, der oplever krænkelser at handle hurtigst muligt: 

- Det skal ikke accepteres internt på arbejdspladsen. Det overskrider alle grænser at blive behandlet sådan af den øverste leder uden at kunne gøre noget, siger hun. 

Med dommen i kredsretten er sagen dog ikke ovre. Peter Grønvold Samuelsen og hans forsvarer Finn Meinel har nemlig anket den, og det betyder, at sagen sendes videre til Grønlands Landsret.

LÆS OGSÅ Vidne i retten om tidligere KNI-direktør: At arbejde under Peter var som at være med i en psykologisk thriller

Dermed skal de seks kvinder endnu en gang sætte sig i vidneskranken og fortælle om deres oplevelser. 

Men det afskrækker dem ikke.  

- Jeg er klar. Jeg har styrken til det, siger Victoria Olsen.