Peter Grønvolds forsvarer efter krænkelsesdom: Min klient er meget skuffet

Peter Grønvold Samuelsen selv har ikke ønsket at kommentere de tre måneder i anstalten. Anklagemyndigheden er tilfreds med dommen.
I oktober sidste år oplyste KNI’s nye ledelse, at Peter Grønvold Samuelsen først blev bedt om at gå af og senere bortvist fra KNI som følge af en intern undersøgelse af chikane i virksomheden.  Foto © : KNR
20. april 2022 09:04

Tre måneders ubetinget straf i anstalten. 

Det idømte Qeqqa Kredsret i Sisimiut i går den tidligere direktør i KNI, Peter Grønvold Samuelsen, da han blev kendt skyldig i at have blufærdighedskrænket seks medarbejdere. 

Hans forsvarer, Finn Meinel, ankede dommen til frifindelse på stedet – og det betyder, at sagen skal for Grønlands Landsret på et eller andet tidspunkt.

Finn
Foto © : KNR
Finn Meinel

- Min klient er skuffet. Det er ingen hemmelighed. Sagen har varet i lang tid. Det er hårdt. Det er også hårdt, når spændingen bliver udløst med et i hans øjne forkert resultat, sagde Finn Meinel til KNR umiddelbart efter, dommen var læst op.

Peter Grønvold selv har ikke ønsket at kommentere de tre måneder i anstalten.

"Vidneudsagn er påfaldende"

Planen for hans forsvarer er da også, at straffen aldrig bliver til noget – og at Peter Grønvold frifindes.

- Der er nogle af vores argumenter, som jeg ikke helt føler, at der blev lyttet til. Vi fik ikke helt en forklaring på hvorfor. Derfor vil vi gerne prøve sagen i landsretten, siger Finn Meinel.

Skandaler i KNI A/S

  • En sag om fejl og manipulation af KNI’s økonomi begyndte at rulle i november 2020, da flere whistleblowere stod frem i medierne.
  • Efter måneders undersøgelser konkluderede ledelsen i oktober 2021, at der er blevet manipuleret med økonomien. Foreløbigt har det kostet 112 millioner kroner og et underskud på 12,5 millioner kroner før skat.
  • Ledelsen har dog stadig ikke det fulde overblik, og derfor kan det koste koncernen flere penge.
  • En person er politianmeldt for dokumentfalsk og bedrageri, men KNI vil ikke oplyse hvem, og for hvor store beløb.
  • Derudover er koncernen ramt af anklager om seksuelle krænkelser mod den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen. 
  • Siden sagerne begyndte, er Peter Grønvold Samuelsen blevet bortvist. Han er erstattet Jeppe Jensen. Derudover er den tidligere HR-chef fratrådt og den tidligere bestyrelsesformand Lars Borris Pedersen er fratrådt og erstattet af Svend Hardenberg.

- Vores opfattelse er stadig, at der skal ske frifindelse, så det håber vi, kommer til at ske i landsretten. Der var noget med vidnernes troværdighed. Der er nogle ting, som ikke passer sammen. Der er også ting, som passer lidt for godt sammen – så det, mener vi, er påfaldende. 

Til gengæld har anklager Anne Kathrine Clinton – ikke overraskende – det rigtig godt med dommen.

Tre måneder i anstalt var nemlig lige præcis det, som anklagemyndigheden argumenterede for – og den tidligere KNI-direktør er blevet dømt for blufærdighedskrænkelse af samtlige seks kvinder, som meldte ham til politiet. 

Peter Grønvold skal også betale 5.000 kroner til hver af kvinderne. 

- Vi er meget tilfredse med, at kredsretten har valgt at følge anklagemyndighedens påstand om tre måneders straf og fundet tiltalte skyldig. Vi er også tilfredse med, at kredsretten har valgt at idømme en anbringelse i anstalten. Det afspejler, at der er tale om krænkelser begået over for flere forurettede i et ansættelsesforhold af en overordnet, siger hun til KNR.

Berøringer, kram, kys og snak om sex

Krænkelserne skulle være sket i perioden fra 2016 til 2021 – både i KNI-bygningen i Sisimiut og på tjenesterejser. 

Anne
Foto © : KNR
Anne Kathrine Clinton

Alle seks kvinder har i retten fortalt, at de under deres ansættelse blev udsat for uønskede berøringer fra deres daværende chef.

Det var blandt andet berøringer af nakke, skuldre, hofter, ryg, armhuler og bagdel. 

Flere af kvinderne fortalte også om at blive krammet og kysset på kinden eller i nakken, og at han kunne finde på at tage fat i en BH-strop og ofte drejede samtaler over på sex.

Det var i marts 2021, at det kom frem, at den nu tidligere KNI-direktør var blevet meldt til politiet for krænkelser. 

I oktober sidste år oplyste KNI’s nye ledelse, at Peter Grønvold Samuelsen først blev bedt om at gå af og senere bortvist fra KNI som følge af en intern undersøgelse af chikane i virksomheden. 

Han var administrerende direktør for KNI i syv år.