Tidligere KNI-direktør dømt for krænkelser: Tre måneder i anstalt

KNI’s forhenværende direktør Peter Grønvold Samuelsen er blevet dømt i kredsretten for blufærdighedskrænkelser af seks medarbejdere.
Qeqqa Kredsret i Sisimiut, hvor sagen mod Peter Grønvold Samuelsen har været behandlet. Foto © : Dorthea Reimer-Johansen
19. april 2022 15:23

Qeqqa Kredsret idømmer Peter Grønvold Samuelsen tre måneder ubetinget straf i anstalten for at have krænket seks medarbejdere, mens han var administrerende direktør for KNI.

Det er blevet afgjort i kredsretten i Sisimiut, hvor sagen i dag blev genoptaget efter at have været blevet udskudt tre gange.

Peter Grønvold Samuelsen skal også betale 5.000 kroner til hver af kvinderne. 

Dermed er den tidligere KNI-direktør blevet dømt for blufærdighedskrænkelser af alle de seks kvinder, som har anmeldt ham til politiet. 

- Retten finder det en skærpende omstændighed, at han som øverste leder udnyttede sin magt og krænkede sine medarbejdere, lyder det fra dommeren under domsafsigelsen.

Peter Grønvold Samuelsen og hans advokat, Finn Meinel, ankede dommen til frifindelse, og dermed skal sagen nu i Landsretten på et eller andet tidspunkt.

Anklagemyndigheden modankede på stedet. 

Krænkelser på arbejde og tjenesterejser

Under proceduren, som foregår, inden dommeren læser dommen højt, henviste anklager Anne Kathrine Clinton til en anden krænkelsessag, som også har været dækket intenst af medierne - nemlig sagen mod den tidligere partisektretær i Siumut, Mikael Petersen. 

Han blev dømt for at krænke tre kvinder. 

- Den sag minder meget om denne, fordi det handler om krænkelser, der er sket i et over-underordnet forhold. Der bør gives en højere straf i denne sag, fordi der er dobbelt så mange forurettede, og episoderne er af nyere dato end den anden sag, sagde hun.

LÆS OGSÅ Vidne i retten om tidligere KNI-direktør: At arbejde under Peter var som at være med i en psykologisk thriller

Og det lyttede dommeren altså til - og dommeren dømte tre måneder ubetinget, som anklagemyndigheden havde argumenteret for. 

Forsvarer Finn Meinel sagde under sin procedure, at der skal stilles større krav til beviserne. 

- Den måde vidnerne under politiafhøringen har hørt hinandens foklaringer, svækker troværdigheden. At kvinderne ikke kan sige, hvornår præcis de forskellige episoder fandt sted, svækker vidneforklaringerne, sagde Finn Meinel, der argumenterede for, at vidnernes forklaringer, var utroværdige: 

- Det er svært at huske noget, der ikke er sket. Det er svært at huske noget, der er opdigtet, sagde han blandt andet.  

Anklager Anne Kathrine Clinton gjorde klart, at der i sager som dem her ofte ikke er nogen håndgribelige beviser som for eksempel overvågningsbilleder eller tekniske beviser. Der er kun vidneforklaringerne. 

- Kvinderne har afgivet troværdige forklaringer. De fremstår som stærke personlige beretninger om flere forskellige oplevelser, sagde hun. 

Ifølge hende var det netop dét, at kvinderne havde hørt om hinandens historier, der gjorde, at de fik modet til at stå sammen og anmelde Peter Grønvold Samuelsen. 

Uønskede berøringer

Retssagen blev genoptaget klokken 10 her til formiddag, og to vidneafhøringer var på programmet, før dommen faldt.

61-årige Peter Grønvold Samuelsen var tiltalt for at have begået blufærdighedskrænkelser mod i alt seks kvinder, mens de var ansat i det selvstyreejede selskab.

Krænkelserne skulle være sket i perioden fra 2016 til 2021 – både i KNI-bygningen i Sisimiut og på tjenesterejser. 

LÆS OGSÅ Endnu en kvinde anklager tidligere KNI-direktør for krænkelser

Alle seks kvinder har i retten fortalt, at de under deres ansættelse blev udsat for uønskede berøringer fra deres daværende chef.

Det var blandt andet berøringer af nakke, skuldre, hofter, ryg, armhuler og bagdel. 

Flere af kvinderne fortalte også om at blive krammet og kysset på kinden eller i nakken, og at han kunne finde på at tage fat i en BH-strop og ofte drejede samtaler over på sex.

Peter Grønvold Samuelsen afviste alle anklager og krævede frifindelse, mens anklagemyndigheden krævede tre måneder i anstalt.

Retssag udskudt tre gange

Sagen mod den tidligere direktør er som nævnt blevet udskudt tre gange.

Første gang, fordi forsvarer og anklager ikke kunne komme frem til Sisimiut på grund af en glat landingsbane i Nuuk i december.

Anden gang, fordi et vidne var blevet syg med corona i februar.

Tredje gang var 24. marts. Da kom der nye oplysninger frem i løbet af retsdagen, som betød, at der heller ikke blev afsagt dom den dag.

Det var i marts 2021, at det kom frem, at den nu tidligere KNI-direktør var blevet meldt til politiet for krænkelser. 

Kort forinden var Peter Grønvold Samuelsen fratrådt sin stilling.   

Han var administrerende direktør for KNI i syv år.