Endnu en kvinde anklager tidligere KNI-direktør for krænkelser

I alt seks kvinder vidner nu mod deres tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen. Der falder dom i krænkelsessagen senere i dag.
I dag stod endnu en kvinde frem i Qeqqa Kredsret i Sisimiut. Hun var med på et videolink fra Ilulissat. Foto © : Dorthea Reimer-Johansen

Fem kvinder har allerede vidnet i retssagen mod Peter Grønvold Samuelsen og fortalt om krænkelser, han har udsat dem for, imens han var direktør i KNI.

I dag stod endnu en kvinde frem i Qeqqa Kredsret i Sisimiut. Hun anmeldte ham i april, og hun var med med på et video fra Ilulissat.

Ifølge et tillægsanklageskrift har den tidligere KNI-direktør ”flere gange befølt hende på hendes bryster”, og han sagde flere gange til hende, at ”Jeg vil gerne lege med dig”, ”jeg vil gerne have sex med dig” eller lignende ”på ikke nærmere angivne tidspunkter i perioden 2010 til 2018 i KNI-bygningen i Sisimiut”. 

- Jeg følger med i nyhederne. Jeg havde egentlig lyst til at være med starten, men jeg havde ikke kræfter til det, fortæller hun i retten.

Støjen fra frankeringsmaskinen

I marts sidste år kom det frem, at Peter Grønvold Samuelsen var meldt til politet for seksuelle krænkelser af nogle af sine medarbejdere. 

Skandaler i KNI A/S

  • En sag om fejl og manipulation af KNI’s økonomi begyndte at rulle i november 2020, da flere whistleblowere stod frem i medierne.
  • Efter måneders undersøgelser konkluderede ledelsen i oktober, at der er manipuleret med økonomien. Foreløbigt har det kostet 112 millioner kroner og et underskud på 12,5 millioner kroner før skat.
  • Ledelsen har dog stadig ikke det fulde overblik, og derfor kan det koste koncernen flere penge.
  • En person er politianmeldt for dokumentfalsk og bedrageri, men KNI vil ikke oplyse hvem, og for hvor store beløb.
  • Derudover er koncernen ramt af anklager om seksuelle krænkelser mod den tidligere direktør Peter Grønvold Samuelsen. 
  • Siden sagerne begyndte, er Peter Grønvold Samuelsen blevet bortvist. Han er erstattet Jeppe Jensen. Derudover er den tidligere HR-chef fratrådt og den tidligere bestyrelsesformand Lars Borris Pedersen er fratrådt og erstattet af Svend Hardenberg.

Ifølge kvinden, som først har anmeldt ham nu, var Peter Grønvold en god chef på det faglige plan. Men han småsnakkede tit om sex og tog på hende flere gange.

Hun husker især en episode, hvor hun stod ved frankeringsmaskinen. Maskinen larmede, så hun hørte ikke, at han kom bagfra og tog hende på et bryst. Hun smågrinede bare, men indeni var hun sur.  

 

LÆS OGSÅ For fjerde gang vil retten i dag forsøge at fælde dom over tidligere KNI-direktør

- Jeg kunne ikke beskytte mig selv. Jeg boede i KNI's lejlighed og har børn. Jeg var sur indeni, men udenpå grinede jeg, for jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre.

Peter Grønvold afviser at have krænket hende - ligesom han afviser at have krænket de andre kvinder.

Har du sagt til vidnet, at du gerne ville lege med hende, spørger anklageren.

- Det tror jeg ikke, jeg har gjort, svarede Peter Grønvold.

Har du sagt til hende, at du gerne ville have sex med hende?

- Nej.

Har du befølt hende? 

- Det har jeg ikke.

"De vil tilsmudse mig"

Ifølge Peter Grønvold har de nu seks kvinder anmeldt ham til politiet, fordi de ønsker at tilsmudse hans person. Da han startede som direktør i KNI ”ændrede han en kultur”, siger han.

- Den kulturændring, jeg har været en del af som administrerende direktør, førte en lang række ændringer med sig, som måske ikke var så populære. Om det har gjort folk bitre, kan jeg kun gisne om, siger han.

Et andet vidne er også blevet afhørt i dag. Det er den politiassistent, som afhørte de fem første kvinder, inden sagen blev overgivet til anklagemyndigheden og kom for retten. 

LÆS OGSÅ Vidne i retten om tidligere KNI-direktør: At arbejde under Peter var som at være med i en psykologisk thriller

Han forklarede, at kvinderne var temmelig bange, da de anmeldte den tidligere KNI-direktør. Ifølge politiassistenten har kvinderne støttet hinanden, og de manglede hjælp til at komme videre. Og han mener ikke, at kvinderne havde en plan med at tilsmudse Peter Grønvold.

Senere i dag falder der dom i sagen. 

Anklagemyndighed kræver tre måneder

61-årige Peter Grønvold Samuelsen var tiltalt efter paragraf 84 i straffeloven. Det betyder, at han er tiltalt for at have begået blufærdighedskrænkelser mod de seks kvinder. 

Krænkelserne skulle være sket i perioden fra 2016 til 2021 – både i KNI-bygningen i Sisimiut og på tjenesterejser. 

Det var blandt andet berøringer af nakke, skuldre, hofter, ryg, armhuler og bagdel. 

Flere af kvinderne fortalte også om at blive krammet og kysset på kinden eller i nakken, og at han kunne finde på at tage fat i en BH-strop og ofte drejede samtaler over på sex.

LÆS OGSÅ Tidligere KNI-direktør i retten: Afviser alle anklager

Peter Grønvold Samuelsen afviser alle anklager og kræver frifindelse, mens anklagemyndigheden kræver tre måneder i anstalt.

Sagen mod den tidligere direktør er som nævnt blevet udskudt tre gange.

Det var i marts 2021, at det kom frem, at den nu tidligere KNI-direktør var blevet meldt til politiet for krænkelser. 

Kort forinden var Peter Grønvold Samuelsen fratrådt sin stilling.   

Han var administrerende direktør for KNI i syv år.