Stine Egede: kommunens overforbrug skyldes anbragte børn

Økonomiudvalget opdagede i maj, at der manglede 20 milloner i kommunekassen. Og nu tager borgmesteren ansvaret på sig - sådan da.
Det spiller ikke lige frem for Kommune Kujalleq, som mangler knap 20 millioner i kassen. Foto © : Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Kim Hinrichsen
10. september 2024 13:49

20 millioner. Så meget mangler der i Kommune Kujalleqs kasse lige nu. Kommunen har nemlig glemt at betale A-skat i over tre måneder.

Og selvom det var hele økonomiudvalget, som blev overrasket, da de i midten af maj opdagede at de manglede at betale skat, så tager borgmester Stine Egede nu det fulde ansvar på sig:

- Det er selvfølgelig beklageligt, at vi er nået dertil. Men altså, jeg tager ansvaret på mig, siger hun. 

Anbragte børn bærer ansvaret

Men selvom borgmesteren altså tager ansvaret på sine skuldre, så mener hun alligevel at problemet skyldes anbragte børn:

- Der er for mange børn, der bliver anbragt uden for hjemmet. Desuden er det meget dyrt for kommunen, at vi er nødt til at søge hjælp hos andre kommuner, for at løse situationen.

Måske derfor mener Stine Egede heller ikke, at hende og økonomiudvalgets forglemmelse bør have konsekvenser for hende. 

Hun bliver i borgmesterstolen, mens der altså ikke bliver fyldt flere ud rundt omkring i kommunen ihvertfald resten af året: 

- Jeg har taget ansvaret på mig, så jeg bliver selvfølgelig siddende og jeg følger mit arbejde til dørs. Jeg kommer ikke til at vaske hænder og jeg kommer ikke til at flygte fra det hændte, siger hun.

Manglen på millioner vil ikke mærkes

Hun lover dog, at manglen på de mange millioner ikke umiddelbart kommer til at kunne mærkes for kommunens borgere.

- Jeg har svært ved at se... hvordan skal jeg sige det... at det kommer til at få konsekvenser for borgerne.

- Den eneste forskel er nu, at der er yderligere stramninger. De gældende stramninger bliver bare yderligere stramme. Men jeg kan ikke forestille mig, at stramningerne for indflydelse på betjeningen af borgerne. 

Hvis borgerne i Kommune Kujalleq alligevel - stik mod Stine Egedes formaninger - frygter for fremtiden, så kan de godt begynde at se frem til mere af det samme. 

For ifølge Stine Egede kommer stramningerne også til at fortsætte i 2025: 

- Der blev et slæk på stramningerne når året slutter, men jeg tror, vi fortsætter den stramme linje, som vi indførte i 2021.