Manglende skattebetaling i Kujalleq undrer Demokraatit - hvor er pengene blevet af?

Tidligere på ugen offentliggjorde Kommune Kujalleq, at den har opbygget en skattegæld på 40 millioner. Men hvad er pengene blevet brugt på, hvis det ikke er skat? Det vil Demokraatit gerne vide.
Margrethe Thaarup Andersen og to andre partimedlemmer af Demokraatit i Kommune Kujalleq kræver at vide, hvor 40 millioner kroner er blevet af - penge, der skulle være betalt i skat. Foto © : Jørgen Semionsen / KNR
04. juni 2024 14:49

Det er netop kommet frem, at Kommune Kujalleq skylder 40 millioner i skat, fordi de ikke har betalt a-skat de seneste tre måneder.

Det sejler altså mildest talt i kommunens økonomi, når man kigger på regnskaberne. Og det har skabt en oprørsk stemning i dele af kommunalbestyrelsen. Demokraatit kræver nu at få at vide, hvorfor kommunen ikke har betalt skat, og hvor pengene så er blevet af?

- Vi står i en meget alvorlig situation, siger Margrethe Thaarup Andersen, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Kommune Kujallleq for Demokraatit.

Med renter løber gælden op i 43 millioner kroner, som Kommune Kujalleq nu skylder til selvstyret.

Derfor kræver tre medlemmer af Demokraatit at se en redegørelse for, hvor de 40 millioner er forsvundet hen, når det ikke er ned i selvstyrets kasse.

- Vores budskab er, at vi ønsker at få oplyst, hvad pengene er blevet brugt til, og hvordan de er blevet brugt, siger Margrethe Thaarup Andersen

Hævet kredit og utryghed

Som konsekvens af den manglende betaling til selvstyret, har kommunalbestyrelsen nu vedtaget at hæve kommunens kassekredit fra 25 millioner til 100 millioner, så de udestående 40 millioner i skat og tre millioner i renter kan blive betalt.

En beslutning som Demokaatit også har været med til at vedtage, men netop derfor er det vigtigt for Margrethe Thaarup Andersen, at man får en redegørelse over, hvordan pengene er blevet brugt.

For det er jo borgernes penge, understreger hun overfor KNR

- Det er vigtigt for os i kommunalbestyrelsen, at borgerne får at vide, hvor pengene er endt, siger Margrethe Thaarup Andersen.

Oppositionen i kommunalbestyrelsen mener, at den store gæld skaber utryghed.

- Borgerne er efterfølgende blevet utrygge. Og jeg håber at der gives en 100 procent orientering om status, og hvad der er sket, siger Masauna Holm Petersen fra Siumut, der også sidder i kommunalbestyrelsen.

Margrethe Thaarup Andersen fra Demokraatit mener også, at det ekstraordinære kommunalbestyrelsesmøde bør finde sted inden sommerferien.

- Vi tager situationen alvorligt

Og noget tyder på, at det ønske bliver hørt. Økonomiudvalget i kommunen holder møde 10. juni, og umiddelbart efter vil den øvrige kommunalbestyrelse blive indkaldt til møde, skriver borgmester Stine Egede i en kort pressemeddelelse fredag eftermiddag i sidste uge.

Derudover, vil borgmesteren tage rundt i de tre største byer i kommunen Narsaq, Nanortalik og Qaqortoq i løbet af juni og holde borgermøde, skriver hun.

-Det er vigtigt for mig at fortælle, at vi tager vores økonomiske situation alvorligt, og at kommunen er i dialog med Departement for Finanser og Skatter om en genopretningsplan.

- Kommunen er i gang med de nødvendige undersøgelser for at kunne få overblik over regnskabsforhold i 2023 og 2024, således at der kan lægges op til de nødvendige politiske tiltag, der skal styrke økonomistyringen, siger borgmester Stine Egede i pressemeddelelsen.