Rod i anbringelser: Kommune kaster håndklædet i ringen

Efter flere års udfordringer med at følge med i sagsbehandlingsarbejdet på børneområdet kaster Qeqqata Kommunia nu håndklædet i ringen og kalder på hjælp fra Selvstyret, da de ikke selv kan løfte opgaven.
Kommunerne har indset, at de ikke selv kan klare de fagligt tunge sager om anbringelse - derfor beder de nu om hjælp.
Skrevet af Kim Hinrichsen
22. juni 2023 07:26

- Det er alvorligt. Det ved vi godt. Det er alvorligt. Men vi mangler socialrådgivere.

Sådan siger Juliane Enoksen, som er formand for velfærdsudvalget i Qeqqata Kommunia.

De er den ene af de to kommuner, som blev udtaget til Ombudsmandens undersøgelse og har fået lov til at blive billedet på problemet med manglende faglighed i landets forvaltninger.

Ombudsmandens Undersøgelse

Ombudsmanden iværksatte i 2021 en undersøgelse af kommunernes sager om anbringelse og hjemgivelse af børn.

Ombudsmanden skriver om sin begrundelse for undersøgelsen: "Jeg har flere gange undersøgt kommunernes behandling af sager om anbringelse af børn uden for hjemmet og hjemgivelse af anbragte børn. Undersøgelserne har ofte givet mig anledning til at kritisere kommunernes sagsbehandling."

Ombudsmandens udvalgte tilfældigt Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunia, som de to kommuner, som undersøgelsen skulle bygges op omkring. Ombudsmanden udvalgte dertil en række forhold til nærmere undersøgelse.

Til brug for undersøgelsen bad Ombudsmanden hver kommune om at udvælge 10 sager, hvor kommunen havde anbragt et barn uden for hjemmet i perioden 2020-2021 og 10 sager, hvor kommunen har hjemgivet et anbragt barn i perioden 2020-2021.

Der blev i alt udvalgt 30 sager til undersøgelsen. 

Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunia har haft lejlighed til at komme med bemærkninger til en foreløbig udgave af rapporten for så vidt angår sagerne i de respektive kommuner.

Der mangler lovpligtige samtaler og skriftlige afgørelser i anbringelsessager. Noget som reelt gør sagsbehandlingen ubrugelig, siger eksperter.

Alle kystens kommuner er pressede

Spørger man Juliane Enoksen selv, så er hun klar over situationens alvor, men understreger, at de ikke er et unikt tilfælde – det er en udfordring i alle kystens kommuner.

- Det er ikke kun vores problem. Det er en problematik for hele kysten. Vi mangler masser af socialrådgivere, også her i Qeqqata, siger Juliane Enoksen.

SERIE OM ANBRINGELSESSAGER

Denne artikel er en del af KNR’s serie om mangelfuld sagsførelse i anbringelsessager. Følg med på knr.gl, i radioavisen og i Qanorooq i de kommende uger.

Læs første artikel her: Ombudsmanden: Halvdelen af alle anbringelser mangler skriftlig afgørelse

Kommunen har på baggrund af ombudsmandens undersøgelse ansat to vikarer i håbet om, at det måske kan være med til at få løst problemerne med papirerne. Men indtil videre har det ikke været muligt. De er stadig langt bagefter.

For som mange eksperter og fagpersoner på området allerede har fortalt, så er det manglen på uddannede socialrådgivere, som kan løfte den tunge sagsbehandling, der udfordrer forvaltningerne.

Selvstyret må træde til

Noget de stadig oplever i Qeqqata Kommunia på trods af ildslukning med vikarer.

- De bliver nemt ramt af stress, fordi de har mange ting, de skal nå i dagligdagen. Derfor kan vi nogle gange ikke følge med og nå alt det skriftlige, siger Juliane Enoksen.

Det helt store problem er at tiltrække medarbejdere – ikke kun socialrådgivere. Derfor har kommunerne også kastet håndklædet i ringen og kræver nu, at landspolitikerne kommer på banen og sørger for, at der kommer bedre balance i et mere og mere ulige land.

- Alle på kysten mangler socialrådgivere. Vi er nødt til at drøfte det igen med Naalakkersuisut. Det er ikke kun vores problem. Det er hele kystens problem. Alle på kysten mangler socialrådgivere. Derfor har jeg sagt mange gange, at vi bliver nødt til at hjælpe fra central side og kommunerne imellem, siger hun.

Formanden for Socialudvalget i Kujalleq Kommune, Sofia Olsen, har ikke ønsket at stille op.