Kirker markerer 60-året for Hans Hedtoft-forlis

Onsdag er det 60 år siden, skibet M/S Hans Hedtoft sank med 95 personer ombord på sin jomfrurejse fra Qaqortoq til København. Tragedien markeres både i Hans Egedes Kirke i Nuuk og Holmens Kirke i København.
Foto © : Narsaq Museum
30. januar 2019 06:54

30. januar 1959 mistede samtlige 95 passagerer og besætningsmedlemmer ombord på M/S Hans Hedtoft livet, da skibet gik ned ud for Kap Farvel.

Ulykken bliver markeret i Nuuk, hvor Nuuk Bussii klokken 13.20 kører fra Hans Egedes Kirke til Sømandshjemmet for at nedlægge en krans ved mindestenen. Klokken 14.00 står biskop Sofiannguaq Petersen i spidsen for en mindegudstjeneste i Hans Egede Kirke.

LÆS OGSÅ Holmens Kirke markerer 60 året for Hans Hedtoft-forlis

Også i København bliver årsdagen markeret. Det sker i Holmens Kirke, hvor provst Ejgil Bank Olesen har sagt ja til at stå for gudstjenesten efter ønske fra en gruppe pårørende til omkomne på Hans Hedtoft-skibet. Tidligere på måneden sagde Ejgil Bank Olesen til KNR:

- Jeg anerkender i høj grad vigtigheden af, at man holder mindegudstjenester. Ikke alene for at ære de afdøde – selvfølgelig også for det - men også for at få placeret den sorg og den angst og frustration, der også har været. Altså forsone sig med fortiden.

LÆS OGSÅ Museumsleder opfordrer til at finde M/S Hans Hedtoft

Hans Hedtoft gik ned ud for Kap Farvel - angiveligt efter at være sejlet på et isbjerg.

Familier både fra Grønland og Danmark mistede nære i ulykken, herunder den grønlandske politiker, digter og forfatter, Augo Lynge.

Ulykken vakte stor, politisk debat i Grønland og Danmark, da skibet var betalt af den danske stat, og fordi en række kaptajner havde advaret den daværende grønlandsminister mod at sejle om vinteren i Grønland.

LÆS OGSÅ Hedtofts forlis kaldes nu en politisk skandale

Ansvaret for ulykken er dog aldrig blevet endelig placeret.