Foto: Narsaq Museum

Kirker markerer 60-året for Hans Hedtoft-forlis

Onsdag er det 60 år siden, skibet M/S Hans Hedtoft sank med 95 personer ombord på sin jomfrurejse fra Qaqortoq til København. Tragedien markeres både i Hans Egedes Kirke i Nuuk og Holmens Kirke i København.

30. januar 1959 mistede samtlige 95 passagerer og besætningsmedlemmer ombord på M/S Hans Hedtoft livet, da skibet gik ned ud for Kap Farvel.

Ulykken bliver markeret i Nuuk, hvor Nuuk Bussii klokken 13.20 kører fra Hans Egedes Kirke til Sømandshjemmet for at nedlægge en krans ved mindestenen. Klokken 14.00 står biskop Sofiannguaq Petersen i spidsen for en mindegudstjeneste i Hans Egede Kirke.

LÆS OGSÅ Holmens Kirke markerer 60 året for Hans Hedtoft-forlis

Også i København bliver årsdagen markeret. Det sker i Holmens Kirke, hvor provst Ejgil Bank Olesen har sagt ja til at stå for gudstjenesten efter ønske fra en gruppe pårørende til omkomne på Hans Hedtoft-skibet. Tidligere på måneden sagde Ejgil Bank Olesen til KNR:

- Jeg anerkender i høj grad vigtigheden af, at man holder mindegudstjenester. Ikke alene for at ære de afdøde – selvfølgelig også for det - men også for at få placeret den sorg og den angst og frustration, der også har været. Altså forsone sig med fortiden.

LÆS OGSÅ Museumsleder opfordrer til at finde M/S Hans Hedtoft

Hans Hedtoft gik ned ud for Kap Farvel - angiveligt efter at være sejlet på et isbjerg.

Familier både fra Grønland og Danmark mistede nære i ulykken, herunder den grønlandske politiker, digter og forfatter, Augo Lynge.

Ulykken vakte stor, politisk debat i Grønland og Danmark, da skibet var betalt af den danske stat, og fordi en række kaptajner havde advaret den daværende grønlandsminister mod at sejle om vinteren i Grønland.

LÆS OGSÅ Hedtofts forlis kaldes nu en politisk skandale

Ansvaret for ulykken er dog aldrig blevet endelig placeret.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt