Hedtofts forlis kaldes nu en politisk skandale

Hans Hedtofts forlis i 1959 var udløseren for en af de største politiske skandaler i dansk historie. Det mener politisk kommentator Hans Engell, der i en serie i Ekstra Bladet denne uge skriver om de fem største politiske skandaler en for en.
Skrevet af Martine Lind Krebs
02. juli 2013 11:54

Ifølge Engell var Hedtoft-forliset ikke bare en national tragedie, men også optakten til et af de mest bitre politiske opgør om ministeransvar.

Folketingsmedlem Augo Lynge, der var én af de 95 omkomne om bord på Hans Hedtoft, havde forinden rejsen kritiseret vinterbesejlingen af Grønland. Han havde spurgt Grønlandsminister Johannes Kjærbøl, om han fandt det forsvarligt at opretholde vintersejladsen med fuldt passagerantal. Som svar hånede Kjærbøl Lynge og kaldte ham ’den søsyge grønlænder’, skriver Ekstra Bladet.

Kjærbøl blev senere afsløret i at have lagt pres på skibskaptajnerne til bakke op om vintersejladsen.

Trods stærkt politisk pres resulterede Hedtoft-sagen ikke i en rigsretssag, men den var med til at bane vejen for ministeransvarsloven, skriver Hans Engell.

De fire andre politiske skandaler i dansk historier, som Engell har udvalgt er Alberti-sagen, Foghs skattesag, Tamil-sagen og Helle Thornings skattesag samt sagen om de statsløse palæstinensere.