Eksperter: Kinesiske investeringer er kinesisk magt

Kina er Danmarks største handelspartner uden for EU, men samtidig vil regeringen holde kinesiske interesser ude af Grønland. Danmark bør have en mere klar strategi over for Kina, mener professor med ekspertise i kinesiske selskaber.
Foto © : Max Braun
06. juli 2018 06:41

I 2017 importerede Danmark for 58,1 mia. kr. varer og tjenesteydelser fra Kina, viser en opgørelse fra Dansk Erhverv. 

Men den danske regering og Forsvarets Efterretningstjeneste advarer imod, at Grønland accepterer store, kinesiske investeringer fra Kina. Grønland kan nemlig blive afhængig af kinesiske investorer, lyder advarslen.

LÆS OGSÅ Grønland skal passe på Kina

Og det er en stor selvmodsigelse, har folketings- og inatsisartutmedlem Aleqa Hammond (NQ) påpeget.

Men de forskellige tilgange til kinesiske investeringer bunder i forskellen mellem Danmark og Grønlands økonomier, siger professor i International Business ved Copenhagen Business School (CBS), Peter Gammeltoft.

- Den grønlandske økonomi er på mange måder mere følsom. Dels fordi den er mindre og mere påvirkelig, hvor kinesiske investeringer meget tænkeligt kan komme til at fylde forholdsvis meget.

Kinesiske penge er kinesisk politik

Frygten hos den danske regering bunder i personerne bag Kina-investeringerne. De fleste store kinesiske selskaber er ejet af det kommunistiske styre, og selv de mange private selskaber skal ifølge krav fra regeringen have repræsentanter fra det kommunistiske styre i organisationen. 

LÆS OGSÅ Grønland kan stadig frit vælge partnere til lufthavnsbyggeri

På den måde har den kinesiske regering indflydelse i udlandet gennem kinesiske selskaber. Og det kan også få betydning i Grønland, siger chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, til netmediet Altinget.

- Når private kinesiske investorer skal investere, så er man opmærksom på den kinesiske stats interesser. Det er en lidt anden dynamik, end vi ser i den vestlige verden. Derfor kan man ikke hundrede procent separere og sige, at det her er kommercielle interesser, og det her er rent statslige interesser.

Forsker: Vaklende strategi over for Kina

I Udenrigsministeriet er frygten, at kinesiske investorer vil bringe kinesisk magt ind ad bagdøren i Grønland. Og det vil skabe pres på den danske regering fra USA, som har advaret imod kinesisk deltagelse i Kalaallit Airports lufthavnsbyggerier.

Men ifølge en anden CBS-professor, Kjeld Erik Brødsgaard, der har speciale i kinesiske selskaber, er Kongeriget Danmarks alliance med USA begyndende usikkert på grund af præsident Trumps skiftende udmeldinger i forhold til NATO.

Han mener, at den danske regering i højere grad bør acceptere, at kinesiske investorer melder sig på banen, også i forhold til Grønland.

LÆS OGSÅ Løkke har sidste ord i sag om lufthavnsinvesteringer

- Der er ikke rigtig nogen sammenhængende strategi over for Kina (…). I stedet for ad hoc løsninger er man nødt til at lave en strategi, som åbent erkender Kinas centrale betydning for den globale økonomi, og at kinesiske virksomheder i stigende grad vil melde sig på banen med attraktive investeringstilbud.

Hvis det kinesiske selskab, China Communications Construction Company (CCCC), vinder udbuddet om at bygge lufthavnene herhjemme, må Naalakkersuisut og regeringen lave en aftale med selskabet om betingelserne for det, mener Kjeld Erik Brødsgaard.

- Hvis man endelig af kommercielle grunde vælger kineserne, fordi de har et bedre tilbud, må man kunne lave en fælles aftale – en kontrakt – som ligesom tilfredsstiller alle parter.  Det ser besynderligt ud at bortdømme et kinesisk selskab, blot fordi det er kinesisk.