Vurdering: Løkke har sidste ord i sag om lufthavnsinvesteringer

Hvis Grønland vælger samarbejdspartnere til lufthavnsprojekterne, som strider imod dansk politik, har den danske regering ret til at bryde ind.
Foto © : Venstre/Lars Nybøll/Flickr Creative Commons
26. juni 2018 09:15

Naalakkersuisut og Inatsisartut har ikke frit valg på alle hylder, når det gælder investorer og samarbejdspartnere til byggeriet af lufthavnene i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq.

Det vurderer historiker og tidligere adjunkt ved Institut for Kultur, Sprog og Historie ved Ilisimatusarfik, Jens Wedel-Hansen. Dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik dækker nemlig fortsat over en række hjemtagne områder.

- Man kan måske sige det på den måde, at han (Lars Løkke Rasmussen Løkke, red.) har en eller anden form for vetoret, siger Jens Wendel-Hansen.

Kielsen: Ingen trussel fra regeringen

Men over for KNR fastholder formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, at Grønland stadig står helt fri til selv at vælge samarbejdspartnere til lufthavnsprojekterne.

Også selv om embedsmænd fra Selvstyret og Statsministeriet nu er i færd med at undersøge muligheden for danske investeringer i projekterne.

LÆS OGSÅ Kielsen og Løkke vil undersøge dansk finansiering af lufthavne

Kielsen oplyser i en mail til KNR, at 'dialogen (med regeringen, red.) skal ske med respekt for kompetencefordelingen mellem landene'. Men han afviser, at Løkke har signaleret, at Danmark vil kræve indflydelse på lufthavnsprojekterne, hvis ikke Grønland og Danmark finder en frivillig løsning først.

- Det har ikke været på tale og er - set i forhold til at vi netop har påbegyndt en dialog og drøftelser om et tættere samarbejde - et hypotetisk spørgsmål, som det ikke giver mening at have en forlods holdning til, lyder svaret fra Kielsen. 

Politisk kamp om udenrigsmagt

Sagen kan sammenlignes med drøftelserne med Danmark i 2015-2016 om eksport af sjældne jordarter fra Grønland, herunder uran, mener lektor i Arktisk Kultur og Politik ved Aalborg Universitet, Ulrik Pram Gad.

Den sag endte med, at Erhvervsstyrelsen i Danmark i dag har det endelig ord i beslutningen om, hvilke destinationer Grønland må eksporterer sjældne jordarter til.

- Det endte jo med, at Grønland sådan set accepterede den danske udgave: At Danmark havde nogle sikkerhedsaspekter – ikke eksplicit, men i praksis - i den løsning, man fandt på spørgsmålet. Så det er et spørgsmål om, om Grønland vil acceptere Danmarks udlægning eller ikke vil, siger Ulrik Pram.

LÆS OGSÅ Løkke er bekymret for kinesiske entreprenører

Ifølge Selvstyreloven kan tvistspørgsmål mellem Grønland og Danmark bringes for et nævn bestående af grønlandske og danske politikere og tre dommere fra Højesteret. 

Det er endnu ikke sket. Og selv om det kunne være en måde at fastsætte, hvor langt Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik går i forhold til Grønlands selvbestemme, er det bedre at holde en diplomatisk dialog om lufthavnsbyggeriet, mener både Jens Wendel-Hansen og Ulrik Pram Gad.

Hvis sagen ender i et nævn, vil det nemlig fjerne indflydelsen fra Naalakkersuisut og regeringen.

- Det er jo nemmere at holde kontrol med det, hvis man er enige i at holde det som et spørgsmål mellem regeringen og landsstyret, siger Ulrik Pram Gad.