Foto: Simon Uldum

Kielsen og Løkke vil undersøge dansk finansiering af lufthavne

Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen er ved et møde onsdag blevet enige om at undersøge, hvorvidt Danmark kan bidrage i forbindelse med finansieringen af de nye lufthavne her i landet. Det skriver Statsministeriet på sin hjemmeside.

Statsministeren og formanden for Naalakkersuisut vil have afdækket, om Danmark kan hjælpe til med finansieringen af de nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq.

Planen er, at der skal ligge en konklusion klar, inden Inatsisartut skal andenbehandle lufthavnspakken på efterårssamlingen.

Udmeldingen fra Kielsen og Løkke kommer efter længere tids diskussion om, hvorvidt de nye lufthavne er et spørgsmål om udenrigs- og sikkerhedspolitik, som er et dansk ansvarsområde.

LÆS OGSÅ Dansk frygt for kinesisk selskab

LÆS OGSÅ Lufthavnspakke nærmer sig slutspurt efter ni års debat

Naalakkersuisut har sagt nej, men både den danske statsminister og udenrigsminister har sat spørgsmålstegn ved det, efter en statsejet kinesisk entreprenør er blevet forhåndsgodkendt til at byde på opgaven med at bygge de nye lufthavne til en samlet værdi på knap fire milliarder kroner.

Og det spiller også en rolle for den aftale, Løkke og Kielsen har indgået onsdag.

- Det aktuelle samlede lufthavnsprojekt kan have udenrigs- og sikkerhedspolitiske perspektiver, der rækker ud over Grønland, og det vil i en årrække lægge beslag på store ressourcer i Grønlands økonomi, siger Lars Løkke og fortsætter:

- Jeg er derfor glad for, at formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen og jeg i dag er blevet enige om, at vi igangsætter det fælles udredningsarbejde, lyder det i en udtalelse fra Løkke. 

LÆS OGSÅ USA advarer Danmark om kinesisk entreprenør i Grønland

Kielsen glæder sig samtidig over, at Danmark er klar til at indgå i et samarbejde om de nye lufthavne:

- På det grundlag vil Naalakkersuisut gå positivt ind i samarbejdet med regeringen om mulighederne for, at man fra dansk side kan bidrage i forbindelse med finansieringen af dele af lufthavnsprojekterne, udtaler Kim Kielsen.

Rettelse 14. juni kl 12.55: Følgende fremgik tidligere af artiklen: Kielsen fastholder dog i den fælles udtalelse, at lufthavnene er et spørgsmål af indenrigspolitisk karakter. Det er ikke korrekt. Det fremgår ikke af meddelelsen, hvordan Kim Kielsen forholder sig til spørgsmålet om, hvorvidt finansiering af lufthavnene er et spørgsmål af indenrigspolitisk karakter.

Kim Kielsen udtaler dog følgende i meddelelsen:

- Vores drøftelser om et samarbejde om lufthavnsbyggerierne bygger på den gældende kompetencefordeling mellem de grønlandske og de danske myndigheder samt ønsket om et ligeværdigt samarbejde.

 

LÆS OGSÅ Nuuk og København bør stå sammen overfor kinesisk offensiv

LÆS OGSÅ Danmark har ikke blandet sig i kinesisk bud på lufthavne

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt