USA advarer Danmark om kinesisk entreprenør i Grønland

Vælger Grønland en kinesisk entreprenør, er der risiko for kinesisk militær i området, advarer Jim Mattis, der er amerikansk forsvarsminister.
Jim Mattis
Skrevet af Ritzau
25. maj 2018 18:53

Grønlands valg af entreprenør til nye lufthavnsprojekter blev fredag bragt op på et møde mellem den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V), og hans amerikanske kollega Jim Mattis.

- Det er klart, at spørgsmålet om kinesiske investeringer i Grønland, det optager amerikanerne meget.

- Det optager også os rigtig meget, for der kan jo være nogle sikkerhedsimplikationer forbundet med det, siger Claus Hjort Frederiksen efter et møde med den amerikanske forsvarsminister i Pentagon.

LÆS OGSÅ Partier frygter kinesisk bud - Aleqa kalder indblanding uacceptabel

Samtalen om Grønland har fundet sted samme dag, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i Folketinget har udtrykt bekymring over, at en kinesisk entreprenørgigant er et af de firmaer, der har budt på opgaven med at etablere grønlandske lufthavne.

Det er en bekymring, som Jim Mattis altså også deler, fordi han mener, at en kinesisk entreprenør medfører risiko for tilstedeværelse af kinesisk militær.

- Mattis refererede, at kineserne er meget aktive i det sydkinesiske øhav. De havde lovet, at det, de byggede på de her kunstige øer, ikke havde noget med forsvar at gøre. Men for tre uger siden sendte kineserne langdistance strategiske bombefly ud til de der øer, og overtrådte det, de havde lovet, refererer Claus Hjort.

- Parallellen var selvfølgelig, at det kunne man også forvente andre steder – blandt andet i Grønland, siger han.

LÆS OGSÅ Qeqqata vil overtage havne og lufthavn i aktieselskab

LÆS OGSÅ Hammond og Larsen støtter samarbejde om Kina