Partier frygter kinesisk bud - Aleqa kalder indblanding uacceptabel

Det vækker bekymring hos flere danske partier, at et statsejet, kinesisk selskab kan blive entreprenør på lufthavnsbyggerierne. Hammond kritiserer regeringen for at være dobbeltmoralsk i forhold til investeringer fra Kina.
25. maj 2018 15:04

Flere danske politikere er bekymrede for, at det statsejede kinesiske selskab China Communications Construction Company, CCCC, kan ende med at opføre lufthavnene i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq.

Det kom frem under den årlige forespørgselsdebat om Rigsfællesskabet i Folketinget fredag.

Indledningsvis udtrykte statsminister Lars Løkke Rasmussen sin bekymring – dog uden at nævne det kinesiske selskab direkte.

LÆS OGSÅ Løkke er bekymret for kinesiske entreprenører

- Det kan, afhængig af finansiering, afhængig af valg af eksterne samarbejdspartnere, have udenrigspolitiske perspektiver, som regeringen vil drøfte med Naalakkersuisut, sagde han.

Dansk Folkeparti mener, at Danmark bør gribe ind, hvis CCCC vinder udbuddet. Hos Liberal Alliance opfordrede ordfører May-Britt Kattrup Naalakkersuisut til at ’tage en dyb indånding’ og undersøge flere muligheder, inden valget falder på det kinesiske selskab.

Også tidligere udenrigsminister og nu grønlandsordfører for Radikale Venstre, Martin Lidegaard, deler til dels bekymringen for kinesisk interesse i lufthavnsbyggerierne.

- Hvis der bliver udbudt selve byggeriet af en lufthavn, så mener jeg sådan set, at hvem som helst skal kunne byde ind. Men hvis der kommer til at ligge en form for finansieringskonstruktion, hvor man indirekte tager kritisk infrastruktur som pant, så er jeg helt enig med statsministeren i, at så bevæger vi os ind i noget, som har ret store sikkerheds- og udenrigspolitiske komplikationer.

Hammond: Hvorfor denne ’kinafobi’?

Men bekymringen hos de danske partier og regeringen er noget nær dobbeltmoralsk ifølge medlem af Nunatta Qitornai i Folketinget, Aleqa Hammond.

Hun hilser den kinesiske interesse velkommen i både råstofindustrien og infrastruktur i Grønland og påpegede under debatten, at danske selskaber selv har en stor interesse i samhandlen med Kina og i kinesiske investeringer.  

LÆS OGSÅ Dansk regering vil drøfte lufthavne med Naalakkersuisut

- Denne forskel i tilgangen til Kina er ikke konstruktiv for os (...). Jeg finder det uacceptabelt, at Danmark vil blande sig i et anlægsudbud i Grønland, blot fordi entreprenøren er kinesisk, sagde Aleqa Hammond.

Hun mindede desuden om, at Danmark selv har støttet, at Kina blev observatør i Arktisk Råd for at fremme en fredelig udvikling i Arktis.

Grønlandsordfører hos Venstre, Marcus Knuth, erkender da også, at Kina er en vigtig spiller i verdenshandlen, herunder for Danmark.

LÆS OGSÅ Ingen økonomisk forskel mellem nye og gamle lufthavne

Men Løkke afviste under debatten direkte Aleqa Hammonds kritik:

- Det er ikke et udtryk for dobbelte standarder, sagde han og tilføjede, at der andre steder i Europa er debat om, hvordan lande kan være åbne for udenlandske investeringer i infrastruktur uden at blive 'sårbare'.

- Jeg tror, det er ualmindelig vigtigt, at man i udviklingen af det grønlandske samfund, især i en situation, som øjensynlig har selvstændighed som ambition, tænker: Hvordan udvikler vi uden at komme i en situation - uden i virkeligheden at gamble med vores selvstændighed - ved at risikere at komme i en situation, hvor andre får fordringer på én, sagde Løkke.

Han understregede endnu engang, at regeringen er interesseret i at deltage i en investeringsfond, herunder til investeringer i infrastruktur i Grønland. Men den opfordring er Naalakkersuisut ikke vendt tilbage på.