Foto: KNR // Anton Gundersen Lihn

Økonomisk Råd: Ingen økonomisk forskel mellem nye og gamle lufthavne

Der er ikke afgørende forskel på de økonomiske gevinster ved at bygge de nye lufthavne i forhold til at beholde de nuværende. Det vurderer Økonomisk Råd i et notat til Finansdepartementet og påpeger samtidig, at man forholder sig alt for lidt til de risici, der er ved lufthavnspakken.

Tre nye lufthavne og omlægning til heliporte i Kangerlussuaq og Narsarsuaq skulle ifølge analyser fra Deloitte kunne give en gevinst for samfundet på 1,3 milliarder kroner over 25 år i forhold til hvis man investerer og renoverer de nuværende atlantlufthavne.

Men helt så godt ser det ikke ud ifølge Økonomisk Råd, der har set på det fremlagte materiale, fremgår det af et notat til Finansdepartementet fra Økonomisk Råd.

Argumentet er blandt andet, at renoveringen af den nuværende lufthavnsstruktur vil være noget billigere end en investering i nye lufthavne og på den måde vil der være penge til andre investeringer, der også kan give samfundsgevinster.

- På grundlag af det tilgængelige materiale samt usikkerhederne ved sådanne opgørelser finder Økonomisk Råd ikke, at der er afgørende forskel i de samfundsøkonomiske konsekvenser af de to løsningsmuligheder.

Økonomisk Råd mener heller ikke, at man har forholdt sig nok til usikkerheder og risici i arbejdet med Lufthavnspakkens konsekvenser.

- Selvstyret står således selv med hele det økonomiske ansvar for projektet. Det er derfor afgørende at have fokus på risikoen knyttet til projektet og særligt mulighederne for negative
afvigelser. (...) I negative scenarier kan konsekvensen blive et behov for store besparelser eller skattestigninger.

Økonomisk Råd slår dog fast, at lufthavnspakken indebærer en stor risiko, men at den også giver muligheder for fremtidig erhvervsudvikling. Når alt kommer til alt er det en politisk beslutning, men det er også afgørende, at alle fordele og ulemper er grundigt belyst og diskuteret, skriver Rådet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt