Nye lufthavne førstebehandles på ekstraordinær samling

Det nye Inatsisartut skal lægge hårdt ud med at førstebehandle den største investering i infrastruktur i landets historie. Lovforslaget åbner blandt andet for, at Selvstyret og ikke Kalaallit Airports skal bygge lufthavnen i Qaqortoq.

Det nye Naalakkersuisut har allerede fremsat sit første store lovforslag. Det drejer sig om loven om de nye lufthavne.

Loven er omfattende for den skal sætte betingelserne for anlæg, drift og finansiering af en international lufthavn i Nuuk og Ilulissat og for den ønskede regionale lufthavn i Qaqortoq.

- Vi står over for den største investering i infrastruktur i landets historie, og en helt ny mulighed for øget vækst og tilgængelighed, skriver den nye naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Simon Simonsen i forelæggelsesnotatet til loven.

LÆS OGSÅ Sådan skal de nye lufthavne se ud

Hvor han også remser fordelene ved en ny lufthavnsstruktur op:

- Mere end 60 procent af de nuværende passagerer til Kangerlussuaq kan fremover flyve direkte til deres slutdestination, og en lufthavn i Qaqortoq vil spare 50 procent af trafikbehovet internt i regionen, hedder det i notatet.

Qaqortoq kan bygges af Selvstyret

De nye lufthavne er vurderet til at koste omkring 3,5 milliarder kroner, og derfor vil Selvstyrets samlede gæld forventeligt stige fra 4,1 mia. kr. i 2017 op til 6 mia. kr. i 2022 som følge af bygningen af lufthavnene.

Det er i udgangspunktet det selvstyreejede selskab Kalaallit Airports, der skal stå for at opføre og drive lufthavnene, men loven åbner op for at anlæg og drift af den regionale lufthavn i Qaqortoq overlades til Selvstyret.

LÆS OGSÅ Nye lufthavne vil sikre mindre CO2-udledning

I sit høringssvar til lovforslaget anførte Kalaallit Airports netop, at det ville være hensigtsmæssigt, at selskabet ikke bygger og driver lufthavnen i Qaqortoq, da der ikke er kommercielt grundlag for at drive lufthavnen. Og det ønske har Naalakkersuisut altså givet mulighed for at efterkomme.

Arbejdsgrupper skal tage undersøge Kangerlussuaq og Narsarsuaq

Den nye lufthavnsstruktur vil efter al sandsynlighed få store konsekvenser for de to bygder Kangerlussuaq og Narsarsuaq, hvor de nuværende atlantlufthavne ligger.

Ifølge beregningerne vil de fleste borgere flytte fra de to bygder, da de vil miste deres beskæftigelse i lufthavnene.

LÆS OGSÅ Qeqqata Kommunia vil overtage Kangerlussuaq

I bemærkningerne til lovforslaget gøres det klart, at loven ikke tager stilling til hvad der skal ske med Narsarsuaq og Kangerlussuaq. Det er to arbejdsgrupper bestående af repræsentanter fra Selvstyret, Qeqqeta Kommunia og Kommune Kujalleq, der skal finde ud af, hvordan de nuværende lufthavne skal anvendes fremadrettet.

Lovforslaget om de nye lufthavne skal førstebehandles af det nye Inatsisartut 28. maj.

Anden og tredjebehandling sker først på efterårssamlingen.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen vil ikke lave Kangerlussuaq til heliport

LÆS OGSÅ Ny analyse afslører milliardbesparelse på nye lufthavne

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt