Foto: KNR

Kim Kielsen vil ikke lave Kangerlussuaq til heliport

Siumut vil ikke sløjfe lufthavnen i Kangerlussuaq og lave den om til en heliport, siger formand Kim Kielsen. Dermed vil partiet ikke kunne se frem til 1.3 milliarders besparelse ved at bygge nye lufthavne, men må nøjes med en mindre besparelse.

En analyse bestilt af Naalakkersuisut viser at lufthavnspakken med nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat vil give en besparelse for samfundet på 1.3 milliarder kroner over 25 år.

En besparelse, som Kim Kielsen selv nævnte under et vælgermøde lørdag.

- En besparelse på 1.3 milliarder det vil jeg sige gælder for hele samfundet, at det er en positiv ting, sagde han lørdag.

Ifølge analysen vil besparelsen dog kræve, at atlantlufthavnene i Kangerlussuaq og Narsarsuaq skal omdannes til heliports. Og det betyde at de to bygder affolkes fordi jobbene forsvinder.

Men det vil Siumut ikke være med til, siger Kim Kielsen.

-  Siumut ønsker ikke at Kangerlussuaq skal blive en heliport, siger han.

LÆS OGSÅ Bygder affolkes med nye lufthavne

Analysens beregninger viser, at det vil koste en halv milliard kroner at opretholde Kangerlussuaq som en regional lufthavn på 1500 meter. Og dermed bliver samfundets samlede besparelse ved at bygge nye lufthavne altså mindre.

Men Kim Kielsen mener godt, at man kan få både besparelse og en regional lufthavn i Kangerlussuaq.

- De tal, der er fremlagt, er det mest konservative scenarie overhovedet. Man har altså været meget forsigtige i det her arbejde. Derfor kan vi godt regne med, at det kan se anderledes ud i fremtiden, siger han.

LÆS OGSÅ Ny analyse afslører milliardbesparelse på nye lufthavne

Formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, vil ikke forholde sig til analysens vurderinger, men skriver i en mail til KNR.

- Det vil jeg meget gerne når alle informationer lægger klar og samlet på begge sprog, så det kan drøftes i Inatsisartut og Naalakkersuisut. Dette er kun en rapport ud af mange oplysninger, som vi har behov for i forhold til at kunne tage en ansvarlig beslutning.

LÆS OGSÅ Mittarfeqarfiit er udelukket fra nye lufthavne

 

 

 

Kommentarer