Mittarfeqarfiit er udelukket fra nye lufthavne

Når de første fly letter fra landets nye lufthavne, så er det ikke medarbejdere fra Mittarfeqarfiit, som fylder brændstof på og laster flyene med bagage. Men det kan i følge Mittarfeqarfiit føre til dyrere flyrejser, hvis landets lufthavnsvæsen er udelukket fra at drive lufthavnene, som Kalaallit Airports skal bygge.
Lufthavnen i Nuuk kan få det svært Foto © : Boegh/Flickr Creative Commons
Skrevet af Jonas Fievé
13. april 2018 15:38
Versionist Jaaku Lyberth

Da Mittarfeqarfiit er ejet af selvstyret må de ikke deltage i en kommende udbudsrunde, hvor de skal konkurrere med private virksomheder om, hvem der skal stå for driften af lufthavnene i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq. Det fremgår af et høringssvar fra Mittarfeqarfiit om byggeriet af de nye lufthavne.

Det vil ifølge selskabet sammenlagt betyde, at det bliver dyrere at drive landets lufthavne, da lufthavnsvæsenet har en lang række funktioner, som ikke bliver billigere af, at de i fremtiden bliver udelukket fra at drive de tre lufthavne.

LÆS OGSÅ Mittarfeqarfiit akissutissarserupput

Mittarfeqarfiit mener derfor, at det vil betyde dyrere flybilletter, hvis driften af landets lufthavne fremover skal varetages af to forskellige selskaber.

Derfor slår Mittarfeqarfiit i deres høringssvar fast, at de burde få lov til at byde på opgaven med at drive de tre lufthavne, som Kalaallit Airports efter planen skal bygge. 

Desuden frygter Mittarfeqarfiit, at den usikre fremtid, som medarbejderne i lufthavnene i Nuuk og Ilulissat går i møde, kan få flere til at søge et andet job inden de nye lufthavne står færdige, hvilket kan gøre det vanskeligt at drive lufthavnene, mens byggeriet står på.    

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports sanaartugassanik pilersaarusiortutut tamaginnut siunnersortissarsisoq

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports sulinissaminut piffissaqartinneqarli