Analyse: Bygder affolkes med nye lufthavne

En stor del af befolkningen i Kangerlussuaq og Narsarsuaq vil formentlig flytte, når de nye atlantlufthavne står færdige. Det viser en analyse, som Naalakkersuisut har fået lavet.

Samfundet kan spare over 1.3 milliarder kroner over 25 år ved at bygge de to nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat og den nye regionale lufthavn i Qaqortoq.

Det kræver dog samtidig, at atlantlufthavnene i Kangerlussuaq og Narsarsuaq bliver nedlagt og i stedet lavet om til heliporte.

Det viser en analyse af lufthavnspakkens økonomiske konsekvenser for samfundet, som Deloitte har lavet for Naalakkersuisut.

LÆS OGSÅ Ny analyse afslører milliardbesparelse på nye lufthavne

Ifølge analysen vil det få store konsekvenser for de to lufthavnsbygder, hvis atlantflyvningerne stopper og bliver til helikoptertrafik.

Der bor omkring 500 fastboende i Kangerlussuaq og cirka 140 i Narsarsuaq, og fælles for begge bygder er, at hovedparten af indbyggerne har job i de to lufthavne eller steder, der er tilknyttet lufthavnene, for eksempel hoteller.

LÆS OGSÅ Ny analyse af lufthavne er lagt frem

Og analysen konkluderer, at de fleste af de job vil forsvinde, når der laves om til heliports

- Det er derfor lagt til grund, at hovedparten af indbyggerne i Kangerlussuaq og Narsarsuaq vil flytte fra disse bygder, når deres indtægtsgrundlag forsvinder, står der i analysen.

Derfor er der i beregningerne afsat 30 millioner kroner til at hjælpe borgerne med at flytte eller lave særlige boligløsninger.

LÆS OGSÅ Kangerlussuaq og Narsarsuaq skrumper i ny analyse

I rapporten er der også regnet på, hvad det koster at videreføre Kangerlussuaq som en regional lufthavn med en landingsbane på 1.500 meter. Det vil kræve en investering på cirka 500 millioner kroner, hvilket vil indskrænke samfundets besparelse ved at bygge de nye lufthavne.

Siumuts formand, Kim Kielsen udtalte for halvanden uge siden i Sermitsiaq.AG, at Siumut er klar til holde hånden under Kangerlussuaq og dække lufthavnens underskud, når de nye lufthavne står klar.

Men hvilken form lufthavnen i Kangerlussuaq vil have er uklart.

LÆS OGSÅ Nye lufthavne vil give en besparelse på 165 millioner

LÆS OGSÅ Kielsen vil dække underskud i Kangerlussuaq

LÆS OGSÅ Ny havn i Kangerlussuaq på trods af sektorplan

LÆS OGSÅ Ny havn i Kangerlussuaq vil gavne turismen i området

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt