Kangerlussuaq lufthavnFoto: Mittarfeqarfiit

Kangerlussuaq og Narsarsuaq skrumper i ny analyse

Lufthavnene i Kangerlussuaq og Narsarsuaq skal være indenrigslufthavne, når landet får nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat. Det betyder blandt andet at landingsbanen i Kangerlussuaq bliver kortet ned til 1199 meter.

Det er i hvert fald det Selvstyret regner med, når det beregnes om de store lufthavnsinvesteringer kan betale sig.

Det viser den første del af en foreløbig analyse om de økonomiske konsekvenser for landskassen, som konsulentvirksomheden Deloitte har lavet for Selvstyret, og som KNR har fået aktindsigt i.

De besparelser på trafiksystemet, som Selvstyret forventer at få ved at investere i to nye atlantlufthavne, vil altså betyde, at landets nuværende atlantlufthavne i Kangerlussuaq og Narsarsuaq mister deres status som portene til udlandet.

LÆS OGSÅ Nye lufthavne vil give en besparelse på 165 millioner

Lufthavn på skrump
I scenariet med nye atlantlufthavne i Nuuk og Ilulissat bliver lufthavnene i Kangerlussuaq og Narsarsuaq nedgraderet til regionale lufthavne.
Det indebærer blandt andet at landingsbanen i Kangerlussuaq forkortes til 1199 meter.

Analysen viser, at Kangerlussuaqs mistede status som atlantlufthavn vil koste Mittarfeqarfiit 87 millioner kroner årligt.

Mittarfeqarfiit har på nuværende tidspunkt kun tre lufthavne der reelt giver overskud og en af dem er lufthavnen i Kangerlussuaq. Dermed er der brug for et tilskud på de 87 millioner kroner, som Mittarfeqarfiit kommer til at mangle.

LÆS OGSÅ Hvor er analysen af lufthavnsprojekterne?

Selvstyret vil indføre en atlantafgift på netop 87 millioner kroner, som skal finansieres af rejsende til og fra Grønland. Det er dog endnu ikke analyseret, om sådan en afgift vil påvirke salget af billetter og rejsemønsteret.

Ny analyse
Analysen er første trin i en større analyse om de økonomiske konsekvenser af lufthavnspakken.
Første trin handler udelukkende om konsekvenserne for landskassen, når man sammenligner to forskellige scenarier for landets atlantlufthavne.

Andet trin i analysen (der endnu ikke er offentlig) vil indeholde en bredere vurdering af de økonomiske konsekvenser for samfundet.
Analysen er lavet af Deloitte for Naalakkersuisut.

Men Deloitte har beregnet, at investeringerne i nye atlantlufthavne vil spare landskassen for 165 millioner kroner over de næste 25 år, i forhold til hvis man droppede de nye lufthavne og i stedet renoverer og investerer i de nuværende atlantlufthavne, Kangerlussuaq og Narsarsuaq.

LÆS OGSÅ Kielsen vil dække underskud i Kangerlussuaq

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt