Foto: Wilco737/Flickr Creative Commons

Ny analyse afslører milliardbesparelse på nye lufthavne

Det vil være godt for samfundsøkonomien, hvis man gennemfører lufthavnspakken. Sådan lyder vurderingen i anden del af den store analyse af de økonomiske konsekvenser af lufthavnspakken. Der er dog stadig en del usikkerheder, der kan skabe både indtægter og udgifter, viser analysen.

Hvis politikerne vælger at investere 3,6 milliarder kroner i tre nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq, så vil det få konsekvenser for økonomien i samfundet.

Derfor har Selvstyret bestilt en analyse hos konsulentvirksomheden Deloitte. Første del af analysen fik KNR aktindsigt i for halvanden uge siden. Og i dag fredag har Departementet for infrastruktur offentliggjort den anden del.

LÆS OGSÅ Ny analyse af lufthavne er lagt frem

Og konklusionen i analysen er god for de politiske partier, der er fortalere for at bruge 3,6 milliarder på nye landingsbaner og en ny lufthavn i Qaqortoq. Ifølge analysen vil de nuværende atlantlufthavne koste samfundet 1,085 milliarder kroner at drive og renovere over de næste 25 år.

Mens det alternative scenarie med nye lufthavne i Nuuk, Ilulissat og Qaqortoq vil give en samlet indtægt for samfundet på 280 millioner kroner over de næste 25 år.

LÆS OGSÅ Mittarfeqarfiit er udelukket fra nye lufthavne

Det betyder, at de nye lufthavne vil være over 1,3 milliarder kroner billigere end, hvis man fortsætter med de nuværende.

Men i det scenarie indgår samtidig, at de nuværende atlantlufthavne i Kangerlussuaq og Narsarsuaq vil blive lavet om til heliports, for på den måde at spare store udgifter til renoveringer og drift.

Ifølge analysen er der flere positive effekter, der ikke er regnet med, fordi de er svære at sætte tal på. Men effekterne vil gøre det endnu mere attraktivt med nye lufthavne, vurderes det i analysen.

LÆS OGSÅ Nye lufthavne vil give en besparelse på 165 millioner

Effekten af nye lufthavne er dog også usikker på enkelte områder. Det gælder især nogle af de forventninger, der er udgangspunktet for beregningerne.

Blandt andet, om der vil komme så mange passagerer som man forventer, eller hvordan effekten af billetpriserne bliver.

Herunder er analysens konklusion og hele analysen kan læses her.

Kilde: Deloitte

 

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt