Hammond og Larsen støtter samarbejde om Kina
Men politikerne mener også at et godt samarbejde med Danmark er vigtigt i forhold til at få afstemt modtagelsen af en kommende kinesisk charmeoffensiv i Arktis.
- Jeg har altid været en fortaler for en konstruktiv dialog, siger formand for Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitiskeudvalg, Aaja Chemnitz Larsen, og fortsætter:
- Jeg synes bare, at det er vigtigt at understrege, at der hvor Grønland selv har ansvaret, og man har hjemtaget ansvaret i dag, der har vi selvfølgelig ret til at indgå aftaler og have en dialog med kineserne.
Kina lancerede sin første Arktisstrategi i januar, og dermed er der udsigt til større kinesisk tilstedeværelse i Arktis. Det er således i alles interesse, at Nuuk og København står sammen overfor en kommende diplomatisk offensiv fra Kina, skriver Forsvarsakademiet i Danmark i en analyse.
LÆS OGSÅ Kina har lavet strategi for et fredeligt Arktis
Anbefalingen i analysen er, at samarbejdet mellem danske og grønlandske myndigheder skal foregå åbent, respektfuldt og konstruktivt.
Den anbefaling er formand for Grønlandsudvalget i Folketinget, Aleqa Hammond, i udganspunktet enig i, så længe det er et samarbejde mellem ligeværdige.
- Ikke kun som høringspart, men som den vigtigste samarbejdspartner, og som ligeværdige, siger Aleqa Hammond, som mener, at Grønlands synspunkter generelt bør vægte mere i statens Arktispolitik.
LÆS OGSÅ Nuuk og København bør stå sammen overfor kinesisk offensiv
- Hvis det ikke sker, så vil vores interesser i forhold til Kina både være adskilt og modsatrettede. Det vil ikke gøre nogen stærkere, vi vil alle tage skade af det, siger Aleqa Hammond, der ligesom Aaja Chemnitz Larsen fastlår, at Grønland har ret til at træffe beslutninger i hjemtagne områder.