Kielsen: Grønland kan stadig frit vælge partnere til lufthavnsbyggeri

Grønland er stadig fri til selv at vælge investorer og bygherre i lufthavnsprojekterne, mener Kim Kielsen. Også selv om Naalakkersuisut har indledt dialog med regeringen om dansk investering i byggerierne.
Foto © : Simon Uldum/KNR
20. juni 2018 08:11

På spørgsmålet ’om Grønland står fuldstændig frit og selv kan vælge finansiering og eksterne samarbejdspartnere til lufthavnsprojektet?’ svarer formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, i en mail til KNR:

- Ja. Men det skal ikke afskære os fra at have en dialog, som vi nu har indledt, og lytte til synspunkter, argumenter og forslag, som kan være til gavn for vores interesser og de mål, vi har med vores beslutninger.

LÆS OGSÅ Siumut og Naleraq ser positivt på samarbejde med Danmark

Svarene kommer, efter Kim Kielsen og statsminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge aftalte at undersøge mulighederne for danske investeringer i lufthavnsbyggerierne i Nuuk, ilulissat og Qaqortoq.

Dansk regering er bekymret

Men Kielsens svar står i kontrast til en pressemeddelelse, der blev udsendt fra Statsministeriet og Naalakkersuisut efter rigsmødet på Færøerne i sidste uge.

Her stod, at den danske regering vurderer, at - alt efter hvem der skal låne Grønland penge til de nye lufthavne, og hvilket selskab der skal bygge dem - kan der være udenrigs- og sikkerhedspolitiske perspektiver i projektet. Og det er danske ansvarsområder.

Dermed står Grønland ikke fuldstændig frit i sagen om lufthavnsprojekterne. Det vurderer historiker og tidligere adjunkt ved Institut for Kultur, Sprog og Historie ved Ilisimatusarfik, Jens Wendel-Hansen.

LÆS OGSÅ Kielsen og Løkke vil undersøge dansk finansiering af lufthavne

Danmarks ansvar for udenrigs- og sikkerhedspolitikken overtrumfer i visse tilfælde også Grønlands hjemtagne områder, herunder infrastrukturen.

Derfor har statsministeren det sidste ord, hvis eksempelvis investeringer fra udlandet strider med Danmarks interesser i udlandet.

- Man kan måske sige det på den måde, at han (Lars Løkke Rasmussen Løkke, red.) har en eller anden form for vetoret, siger Jens Wendel-Hansen og tilføjer:

- Det vil ikke gavne det dansk-grønlandske forhold, hvis den danske regering bare sætter sig skarpt imod. Men på den anden side vil man gerne gøre sin indflydelse gældende.

LÆS OGSÅ Løkke er bekymret for kinesiske entreprenører

Overfor KNR afviser statsministeren dog, at regeringen forsøger at begrænse Naalakkersuisuts og Inatsisartuts valgmuligheder, når det gælder Grønlands lufthavnsbyggerier.

- Jeg har ikke fældet nogen dom i den her sag. Jeg har heller ikke nogen ambitioner om at gøre det. Jeg siger bare, at det er klogt, at man gør sig nogle overvejelser, siger Lars Løkke Rasmussen til KNR.