Efterretningstjeneste: Grønland skal passe på Kina

Forsvarets Efterretningstjeneste advarer Grønland mod kinesisk involvering i lufthavnsprojektet. Det siger tjenestens chef til Altinget.dk.

Advarslen kommer fra chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen. Han forklarer, at Grønland risikerer at ende i et meget ulige forhold, hvor den ene part har markant flere muskler at spille med end den anden.

- Det kan være fint med investeringer. Men der kan også være en bagside af medaljen, som handler om, at man kan bringe sig selv i et afhængighedsforhold, som på sigt kan vise sig uhensigtsmæssigt, når det er to meget ulige parter, der står over for hinanden, siger han til Altinget.dk.

Kina har flere gange vist interesse i Grønland, og interessen er gensidig. I efteråret var fire medlemmer af Naalakkersuisut i Kina i et erhvervsfremstød.

Daværende naalakkersuisoq for erhverv, Hans Enoksen, holdt i den forbindelse møde med den kinesiske investeringsbank EXIM. Her diskuterede parterne en mulig kinesisk deltagelse i finanseringen af de nye lufthavne til en samlet værdi på knap fire milliarder.

LÆS OGSÅ Vi holder øje med kinesiske interesser i Grønland

Hans Enoksen udtalte efter mødet:

- Jeg er særdeles glad for de positive tilbagemeldinger på møderne, og det er mit håb, at vi modtager konkurrencedygtige bud i forbindelse med gennemførelsen af de kommende licitationer. Målet er at nedbringe anlægs- og finansieringsomkostninger mest muligt.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut-delegation fløj på Business Class for 397.000 kroner

Men det er altså ikke uden risiko at lade kinesiske virksomheder få en fod indenfor i Grønland. Ifølge Lars Findsen har kinesiske virksomheder altid fokus på, hvad der er i den kinesiske stats interesser, når de investerer, og derfor kan man ikke adskille private og kommercielle interesser, lyder advarslen fra efterretningstjeneste.

Lars Findsen oplyser, at de holder øje med kinesisk aktivitet her i landet, da Grønland hører under deres ansvarsområde.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt